Šumperk: Starosta uvítal monografii o Carlu Seidlovi

22.09.2020 9:36

Monografii o šumperském rodáku, architektu Carlu Seidlovi, včera v Šumperku uvítali jeho tvůrci, sponzoři i vedení města v Městské knihovně T. G. Masaryka. Součástí malé slavnosti byla přednáška uznávaného historika umění Pavla Zatloukala, kterého doplňovali členové týmu, jež se podíleli na vzniku knihy.

Šumperk: Starosta uvítal monografii o Carlu Seidlovi
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Publikaci vydal Spolek Obecní dům Brno, příprava monografie trvala týmu historiků a architektů dva roky. Obsahuje nejen dokumentaci ke stavbám s podpisem Carla Seidla, ale i vzpomínky rodinných příslušníků a přátel na tohoto významného architekta.

„Carl Seidl byl osobnost, která se svou uměleckou povahou vymykala rodinným zvyklostem. Nedbal příliš na svůj zevnějšek, nosil obnošené oblečení, měl divoké, nečesané vlasy a rozcuchané vousy, což částečně dokládají i mnohé jeho dobové portréty. Přestože neměl o práci nouzi, nedokázal dobře zacházet s penězi. Ačkoliv jich neměl málo, často je prý utratil hned poté, co je vydělal. Trpěl výkyvy nálad od divoké radosti až po hluboký smutek. Zároveň to byl ale přátelský a laskavý člověk,“ píše se v publikaci.

Monografie mimo jiné připomíná i stavby, které Carl Seidl realizoval v Šumperku. Je to například lékárna U Medvěda na Točáku, Eisensteinův palác na Hlavní třídě, Městské lázně v Lidické ulici, Spolkový dům u radnice, Seidlův palác v Hanácké ulici i městský hřbitov.

„Jeho vily a paláce míjíme na svých každodenních cestách, mnohdy si ani neuvědomíme, jaké perly krášlí naše okolí, vytvářejí specifickou atmosféru, jsou součástí "genia loci" naší ulice, čtvrti nebo města. Proto si zaslouží, aby se o nich vědělo i to, kdo stál za jejich vznikem. Rád bych poděkoval tvůrcům knihy, která mapuje dílo architekta Carla Seidla, za jejich mravenčí práci na této publikaci. Těší mne, že významná část publikace je věnována právě Šumperku a jsem také moc rád, že mohu být u toho a společně s vámi knihu přivítat,“ uvedl starosta Tomáš Spurný.

„Stavby Carla Seidla se nacházejí nejen v jeho rodném Šumperku, ale i v Lodži a na Jadranské riviéře v Chorvatsku, kde pobýval. Reprezentativní publikace bude sloužit k lepšímu poznání architektova díla realizovaného v Rakousko-Uherské monarchii a překvapí čtenáře mimořádným rozsahem vysoce kvalitních staveb,“ řekl o knize Pavel Zatloukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …