Šumperk: Žáky vystřídali ve školách řemeslníci

03.07.2021 18:25

Poslední červnový den se na šumperských základních školách předávala vysvědčení, výjimkou byla pouze „Pětka“, která ukončila výuku o týden dříve, neboť zde odstartovala rozsáhlá rekonstrukce v rámci projektu Do odborných učeben bez bariér. Ani ostatní školní budovy ale úplně neosiřely. Letošní prázdniny se totiž nesou na většině městských „základek“ ve znamení oprav.

Šumperk: Žáky vystřídali ve školách řemeslníci
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Na velké investice do školských zařízení má letos místní radnice připraveno dvanáct a půl milionu korun, k nimž přidá osmnáct milionů dotačních z Integrovaného regionálního operačního programu. Největší akci, kterou je projekt Do odborných učeben bez bariér, přitom už město „rozjelo“.

Jde o úpravu základní školy ve Vrchlického ulici tak, aby byla kompletně bezbariérová. Pro imobilní žáky bude v každém podlaží upraven vstup do tříd a do všech odborných učeben, do tělocvičny a šaten se dostanou spojovacím koridorem s tím, že na schodiště bude instalována šikmá plošina. Sociální zázemí v každém podlaží pak doplní bezbariérová toaleta. Úpravou projde rovněž vstup do tělocvičny z venkovního prostoru, kde vyroste vyrovnávací rampa, a vznikne tu i nový chodník vedoucí na venkovní hřiště. „Nejvýraznější změnou bude přístavba výtahu k západní fasádě učebnového pavilonu, jenž zajistí bezbariérový pohyb žáků v jednotlivých podlažích školy. Upraví se také chodníky u vstupu na přechod při cestě imobilních ze školy do protější budovy jídelny,“ upřesnil Oto Sedlář, vedoucí oddělení investic odboru RUI. Dodal, že do stavebních úprav se rapotínská firma Prumhor spol. s r.o. pustila předminulý týden, dokončit by je měla do pětatřiceti týdnů od předání staveniště. Celkem přijde investice na 9,069 milionu korun.

Kromě stavebních úprav počítá projekt také s instalací nových slaboproudých rozvodů, jež umožní navýšit rychlost připojení na internet, a s pořízením nábytku do jazykových učeben a učebny fyziky a robotiky, včetně nového vybavení moderními audiovizuálními technologiemi. Ty dodá pražská firma AV MEDIA SYSTEMS a.s., která nabídla v soutěži nejnižší cenu – 4,828 milionu korun, nábytek za 1,443 milionu pak společnost INTERDEKOR HP s.r.o. z Těrlicka. „V případě slaboproudých rozvodů bylo nutné doplnit projektovou dokumentaci o prvky konektivity, zahrnující například pokrytí wi-fi či způsob ochrany osobních údajů, abychom splnili podmínky poskytovatele dotace, jímž je Centrum pro regionální rozvoj ČR. Na dodavatele této zakázky tak muselo být vypsáno nové výběrové řízení a nyní běží lhůta pro podávání nabídek,“ vysvětlil vedoucí oddělení.

Další investice zrealizuje město bez dotací, tedy pouze z vlastní kasy. Loni opravená jídelna zmíněné „Pětky“ letos dostane novou střechu, neboť tou stávající zatéká do půdních prostorů i do nově zrekonstruované plynové kotelny. Asfaltové šablony tak nahradí plechová krytina a dodavatelská firma, uničovská společnost DACH-IZOL  s.r.o., zajistí i osazení nového bleskosvodu. „Výměna krytiny bude provedena tak, aby se na střechu dal v budoucnu nainstalovat fotovoltaický systém,“ podotkl Oto Sedlář. Rekonstrukce si vyžádá 3,821 milionu korun a hotova by měla být na přelomu září a října.

V plném proudu jsou již práce na „generálce“ velké tělocvičny ve škole v ulici Dr. E. Beneše, které provádí firma Sportovní podlahy Zlín s.r.o. Ta „nacenila“ výměnu dřevěného povrchu za pružnou sportovní polyuretanovou podlahu v tělocvičně a za dlažbu v nářaďovně, nahrazení původního obkladu stěn tělocvičny OSB deskami, výměnu vstupních dveří do tělocvičny a do nářaďovny za nové z masivu, instalaci akustického obkladu stropu a s tím související práce a rovněž částečnou obměnu a doplnění sportovního a gymnastického vybavení na 2,224 milionu korun. Vše by mělo být hotovo v polovině srpna.

Stavebním ruchem ožije o prázdninách rovněž škola v Šumavské ulici. Rekonstrukcí zde projde hygienické zázemí v prvním nadzemním podlaží pavilonu C. „Kromě kompletní výměny obkladů, dlažby a sanitární keramiky je nutné vyměnit i potrubí k odpadové šachtě, jež se poměrně často ucpává,“ uvedl vedoucí oddělení investic. Realizaci za necelých šest set čtyřicet tisíc korun má na „triku“ hrabenovská společnost STAVOKOMPLEX TVM s.r.o. a dokončit by ji měla do 4. srpna.

Předminulý týden obsadili řemeslníci také „mateřinku“ Veselá školka v Prievidzské ulici. Ve dvou pavilonech vyměňují v přízemí a v patře obklady, dlažby a sanitu na toaletách. Součástí zakázky v hodnotě 4,846 milionu korun je rovněž úprava vzduchotechniky, elektroinstalace a osvětlení a instalace sádrokartonových podhledů. S obnovou sociálního zázemí by měla být zábřežská firma EKOZIS spol. s r.o. hotova do poloviny srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…