Šumperk oslaví 103. výročí vzniku samostatného Československa

17.10.2021 14:56 | Tisková zpráva

V úterý 26. října si město Šumperk připomene 103. výročí vzniku samostatného československého státu. V dopoledních hodinách proběhne pietní setkání u pamětní desky vojáků pěšího pluku 13 v bývalých kasárnách, odpoledne pak vzpomínkové shromáždění u památníku T. G. Masaryka a ve večerních hodinách se uskuteční slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc.

Šumperk oslaví 103. výročí vzniku samostatného Československa
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Úderem desáté hodiny vedení města položí kytice k pamětní desce, která je umístěna na fasádě někdejšího velitelství šumperských kasáren (dnešní budově společnosti PONTIS) a jež je věnována vojákům pěšího pluku 13. Tato šumperská posádka bojovala s německými jednotkami v bitvě u Moravské Chrastové na sklonku října 1938. Čtyři příslušníci pluku tehdy v boji padli, přesto bitvu nakonec československá strana vyhrála.

Československá obec legionářská ze Šumperka a okolí připravila výstavu dokumentů vážících se k pěšímu pluku 13 od 09:00 do 12:00 hod a propagaci tématu „Příprava občanů k obraně republiky“. Čestnou stráž u pamětní desky budou tvořit členové Aktivní zálohy Armády ČR.

V 14:00 hod. začíná vzpomínkové setkání u památníku T. G. Masaryka v blízkosti stejnojmenné knihovny v ulici 28. října. Setkání proběhne k příležitosti 103. výročí založení samostatného československého státu. Čestnou stráž budou tvořit členové České obce sokolské a Junáku – českého skautu. O hudební doprovod se stejně jako při dopoledním setkání postará uskupení The Flash Brass.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Oslavy vyvrcholí slavnostním koncertem Moravské filharmonie Olomouc s dirigentem Jakubem Kleckerem. Společně uvedou koncertní program, který připomene slavné filmové melodie od Zděnka Lišky nebo Petra Hapky. Slavnostní večer pořádá Olomoucký kraj a město Šumperk ve spolupráci s Domem kultury Šumperk. Vstupné na koncert je 150 Kč.

Program:
10:00, nám. Jana Zajíce (u budovy PONTIS): Pietní setkání u pamětní desky pěšího pluku
14:00, ul. 28. října (u MěK TGM Šumperk): Vzpomínkové setkání u památníku TGM
19:00, DK Šumperk: Slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…