Svitavy: Vzniknou na Svitavsku větrné elektrárny?

04.06.2023 16:28 | Tisková zpráva

V pondělí 29. května proběhla ve svitavské Fabrice beseda se zástupci ČEZ Obnovitelné zdroje ohledně možnosti umístění větrných elektráren na Svitavsku. Právě oblast Svitavska je v Pardubickém kraji (po zohlednění základních parametrů, které rovnou vylučují přes 80 % území) v podstatě jediným možným vhodným kandidátem.

Svitavy: Vzniknou na Svitavsku větrné elektrárny?
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Vzhledem k budoucímu útlumu uhelných elektráren je nutné změnit energetický mix České republiky tak, aby byla zachována soběstačnost a zvýšila se nezávislost ČR na jiných zemích. V současné době velká část získané elektrické energie vzniká spalováním fosilních paliv a vlivem plánovaného omezování využívání uhelných zdrojů je předpoklad, že se ČR do deseti let změní z exportní země na zemi importní.

Zvrátit tento vývoj může rozšíření jaderných zdrojů a také zapojení obnovitelných zdrojů do výroby elektrické energie ve větším měřítku. Zatímco solární elektrárny jsou při tvorbě elektřiny závislé na slunečním svitu, větrné elektrárny tento systém výhodně doplňují. Přitom se na zisku elektrické energie v České republice podílejí nyní jen malou částí. Větrné elektrárny se staví jako dočasné stavby s životností do 25 let a po dosloužení se počítá s jejich demontováním, nebo výměnou za nové modernější typy.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje z výše uvedeného důvodu intenzivně mapuje vhodné lokality pro umístění těchto elektráren na území ČR. Na pondělní besedu kromě vedení Svitav dorazili také zástupci dalších obcí ze Svitavska, kterých by se teoretická výstavba větrných elektráren mohla v budoucnu dotknout a se kterými je ČEZ již nyní v kontaktu.

Výstavba větrných elektráren s sebou přináší svá pro a proti. Stožáry jsou vidět z daleko vzdálených míst a jejich umístění v kterékoliv části Svitavska ovlivní také zbylé obce. Proto se starostové shodli, že budou postup v dané záležitosti pečlivě zvažovat a koordinovat.

Pokud vás zajímá téma predikcí elektrické energie, můžete si v příloze stáhnout hodnocení zdrojové přiměřenosti (MAF CZ) ČR společností ČEPS, které v několika scénářích zobrazuje možné trajektorie vývoje českého elektroenergetického sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…