Tábor: První elektromobil se službách městské policie

06.07.2020 14:49

Dne 1. července došlo k zásadní obměně vozového parku Městské policie Tábor. Jeden ze tří dosavadních naftových automobilů byl nahrazen elektromobilem. Jedná se o KIA e-Niro 150 kW, elektromotor / 64 kWh baterie.

Tábor: První elektromobil se službách městské policie
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Příběh "elektrifikace" Městské policie v Táboře se začal psát již před deseti lety a pořízení elektromobilu je jeho završením. Tehdy totiž Miroslav Ryba jako jeden ze strážníků díky své letité zkušenosti s vlastním elektrickým skútrem doporučil podobný ke koupi a k využití pochůzkáři. Elektroskútr se osvědčil a za rok přibyl druhý. Cesta k elektromobilu však byla poměrně složitá, a to hlavně z důvodu jeho vysoké ceny a nevyhovujícím parametrům. Nejdříve proběhly zápůjčky několika elektromobilů, u nichž se strážníci zaměřili zejména na velikost zavazadlového prostoru, dojezd a velmi důležitým parametrem byla i rychlost nabíjení.

Právě pořízený elektromobil s objemem zavazadlového prostoru přes 450 l, dojezdem více než 450 km a rychlostí nabíjení cca 55 km/hod. (z nabíječky před služebnou) má ambici nahradit hlavní výjezdový vůz. Elektromobil má smysl v případě, že bude jezdit nepřetržitě, městská policie proto počítá s nájezdem kolem 60 000 km ročně. Tak by se jim vyšší investice, i díky dotaci, měla vrátit do čtyř let.

Zásadní bude i přínos ekologický. Strážníci nebudou při hlídkové činnosti v ulicích města spalovat tisíce litrů nafty a chod nového vozu bude téměř nehlučný. Pokud tedy shrneme pozitiva nového elektromobilu, jsou to nižší náklady na provoz než u stávajícího naftového vozu a nulové emise vůči ovzduší ve městě.

Finanční prostředky na nákup tohoto elektromobilu získalo město Tábor z Národního programu životní prostředí – výzva č. 11/2018 - v rámci projektu „Nákup nového elektromobilu pro Městskou policii Tábor“, AČ 03131921. Projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Podrobnosti ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…