Tábor musí opravit lávku na návodní straně hráze Jordánu

29.01.2023 17:28 | Tisková zpráva

Od roku 1929 slouží pěším a cyklistům lávka na návodní straně hráze Jordánu (mezi loděnicí a přelivem nádrže). Chodí tudy snad každý obyvatel města. Za skoro sto let zátěže se na lávce podepsal nevratný „zub času“. Radní města proto po pečlivé úvaze rozhodli, že lávku nechají kompletně opravit, aby byl zachován průchod přes hráz i pro další generace. Realizace této stavby je strategické rozhodnutí.

Tábor musí opravit lávku na návodní straně hráze Jordánu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Žižkově náměstí v Táboře

V opačném případě totiž hrozí, že by město muselo kvůli špatnému technickému stavu lávku v příštích letech uzavřít, nebo zbourat.
Investiční akce spojená s lávkou je tedy nezbytná z důvodu zhoršování stavu konstrukcí, degradace mostovky, úložného prahu a především 40 sloupů s výraznými svislými trhlinami. Posouzení aktuálního stavu vyplývá k posudku renomovaného Kloknerova ústavu ČVUT v Praze.

Bude se jednat o největší investiční akci města v roce 2023 zhruba za necelých 91 milionů Kč bez DPH. Konečnou cenu určí výběrové řízení. Město začne hledat zhotovitele, a pokud vše půjde hladce, stavba vypukne v průběhu dubna a potrvá 34 týdnů, tedy do půlky listopadu.

Stavbu nelze v žádném případě provádět při plném silničním provozu. Hráz bude pro dopravu uzavřena s výjimkou autobusů MHD, sanitek, policejních a hasičských vozů a vozů údržby silnic. Provoz pro pěší bude zachován po celou dobu stavby na návětrné straně lávky. Pro běžnou automobilovou dopravu město stanoví objízdné trasy. Město mj. přenastaví semafory na Píseckém rozcestí tak, aby hlavní směr dopravy plynule proudil z ulice Kpt. Jaroše na třídu Čsl. armády.

Jak vysvětlila vedoucí Odboru investic a strukturálních fondů Eliška Pospíšilová, město v předchozích desetiletích provádělo zodpovědnou a průběžnou sanaci sloupů, staralo se o tento majetek, ale „zamazání“ trhlin a spár záchranný účel nesplnilo. Beton se při zásahu do konstrukce drolí. Lokální zesílení a zpevnění stěn sloupů pomocí výdřev stojí ročně tisíce korun. „Není možné v tomto způsobu oprav pokračovat. Posudek Kloknerova ústavu mluví o degradaci sloupů ve vysokém stupni z důvodu založení v nestabilním prostředí, lávka neustále klesá,“ uvedla Eliška Pospíšilová.

Na špatný stav sloupů poukázala hloubková kontrola už v roce 2018, jenže v tu dobu a v dalších letech probíhaly stavební práce v Budějovické ulici. Obě stavby nešlo provádět najednou. Jedinou cestou, jak zlepšit statiku lávky, je založení sloupů na mikropilotech. Stavební firma bude na hrázi provádět záporové pažení a zasáhne i do vozovky. Nad tím, jak bude nová lávka nakonec vypadat, bdí ostrým zrakem památkáři. Oprava lávky půjde ruku v ruce s dlouho plánovanou investicí Jihočeského kraje, který opraví most na hrázi v úseku nad přelivem nádrže. Investorem této části bude Správa a údržba silnic.

Město Tábor bude veřejnost o opravě lávky podrobně, systematicky a průběžně informovat, zejména pak v březnovém a dubnovém vydání Novin táborské radnice, na webu, sociálních sítích atd. Stejně tak představí radnice podrobně všechny objízdné trasy a bude také monitorovat dopravní situaci spojenou s uzavírkou jordánské hráze.

Rada města musí ještě v půlce února rozhodnout o jedné záležitosti. Stavba na lávce vyvolá kácení stávajících dvaceti vrb bílých, které jsou v kolizi se zemními pracemi. Při stavební činnosti totiž nelze dodržet státní normu, která stanovuje ochranu stromů. „Stav vrb ohodnotil soudní znalec. Podle jeho sdělení jsou některé ve špatném zdravotním stavu, napadeny houbou,“ uvedla Eliška Pospíšilová. Město po skončení opravy lávky ihned provede náhradní výsadbu. Opět půjde o vrbu bílou (vhodnější kultivar Tristis), která je rychlerostoucí dřevinou, takže pohled na hráz bude za několik let stejný jako dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…