Technické služby ve Frýdku-Místku jsou připraveny na zimu

06.11.2015 17:17

Zimní údržbu komunikací ve městě zajišťují technické služby. K 1. listopadu přešly na takzvaný zimní režim, což znamená, že od tohoto data jsou plně připraveny na nástrahy zimy.

Technické služby ve Frýdku-Místku jsou připraveny na zimu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Budova magistrátu města Frýdek Místek

„Veškerá technika potřebná k odklízení sněhu, ale i údržbě komunikací v mrazivých dnech je již připravená vyjet do terénu. V operativním skladu v areálu TS a.s. a v externích skladových prostorech je umístěno celkem tisíc tun posypové soli, což je dostatečně velká rezerva na údržbu v obvyklém rozsahu na celou zimu. Zavedena je také stálá dispečerská služba zimní údržby, která je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně na telefonním čísle 558 443 213. Dispečeři sledují předpověď počasí a hlídají vývoj teplot v jednotlivých lokalitách pomocí teplotních čidel, které jsou instalovány ve městě a integrovaných obcích,“ uvedl předseda představenstva TS a.s jaromír Kohut.

Zimní údržba je prováděna podle operačního „Plánu zimní údržby“ schváleného magistrátem města. Obsahuje seznam jednotlivých tras plužení vozovek, technologie zimní údržby vozovek i pořadí důležitosti komunikací. Jako první jsou ošetřovány komunikace s hromadnou veřejnou dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace. Podobně to je i s chodníky. Od stupně důležitosti se následně odvíjí doba, ve které má být zabezpečena sjízdnost komunikace. Tu stanovuje zákon o pozemních komunikacích.

Pořadí důležitosti Lhůta pro zmírňování závad ve sjízdnosti místních komunikací vozovky
vozovky 1 4 hod.
vozovky 2 12 hod.
vozovky 3 po ošetření 1. a 2. pořadí, nejdéle pak do 48 hod.
vozovky 4 Neošetřují se

Plán zimní údržby popisuje také způsob, jak se mají vozovky ošetřovat, zda posypem chemickým, tedy solí, nebo inertním, tedy struskou či kamenivem. „Inertní materiál se používá v případě, kdy nízké teploty omezují účinnost chemického posypu. Posyp inertními materiály se však neprovádí do vrstvy napadaného neuježděného sněhu. V takovém případě se zdrsňující posyp provede až po skončení plužení sněhu. V integrovaných obcích a okrajových částech města se komunikace ošetřují struskou nebo kamenivem,“ vysvětlil Jaromír Kohut s tím, že zimní údržbou pozemních komunikací se rozumí zmírňování závad vznikajících povětrnostními vlivy a podmínkami za zimních situací ve sjízdnosti komunikací a ve schůdnosti místních komunikací.

TS a.s. zajišťují zimní údržbu téměř 352 kilometrů místních komunikací (komunikace plus chodníky), které jsou ve vlastnictví statutárního města Frýdek-Místek, včetně komunikací v místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky, ale také v lokalitách Baranovice, Gajerovice, Bahno.

Technické služby NEZAJIŠŤUJÍ zimní údržbu na silnicích, které nepatří městu.

Krajské silnice – ul. Bruzovská, Lískovecká, Revoluční, J. Opletala, 17. listopadu, část ulice Ostravská (od křižovatky U Rady ve směru na Sviadnov), Staroměstská, Slezská, Obchodní, Palkovická, Podpuklí. – UDRŽUJE Správa silnic MS kraje

Silnice ve vlastnictví státu – ul. Hlavní, Janáčkova, Příborská a Beskydská. – UDRŽUJE Správa silnic MS kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…