Teplice: Nasvícený přechod v Trnovanech přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců

14.01.2018 21:18

V rámci rekonstrukce nejfrekventovanější části Masarykovy třídy od křižovatky Okružní po okružní křižovatku Přítkovská – Modlanská byly slavnostně otevřeny nově upravené přechody pro chodce. Silnici rekonstruoval její vlastník Ředitelství silnic a dálnic ČR, úpravy přechodů pro chodce a osvětlení přechodů ve výši cca 900 tisíc korun realizovalo Statutární město Teplice.

Teplice: Nasvícený přechod v Trnovanech přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

Nejdůležitější bylo v této extrémně dopravně zatížené části města vybudovat bezpečná místa pro přecházení chodců, a to zejména těch nejzranitelnějších – školáků a seniorů. Toto bylo vyřešeno zbudováním ostrůvků pro chodce a dostatečným nasvětlením těchto míst. Přínos těchto bezpečnostních úprav ocenila i Nadace ČEZ a podpořila tento přechod v rámci svého grantového řízení částkou 120 tisíc korun. Přechody byly při stávajícím hustém provozu pro chodce velmi nebezpečné, nebyly nasvětleny dle požadavků norem. Jeden přechod byl v této části Masarykovy třídy zrušen, čímž došlo k větší plynulosti provozu a řidiči mohou více koncentrovat pozornost na zbývající 2 přechody. Tyto byly opatřeny výhledovými a středovými ostrůvky a bezpečnostními prvky pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Přechody byly nově nasvětleny s dostatečnými intenzitami. Bylo upraveno vodorovné dopravní značení. Těmito úpravami byla snížena rychlost vozidel v místě přechodů, chodci budou bezpečněji přecházet a pro automobilisty to bude znamenat plynulejší provoz.

Město každoročně takto upraví minimálně pět lokalit

Z důvodů extrémní dopravní zatíženosti již na těchto 2 lokálních přechodech nemohla být vybudována světelná signalizace. „Toto řešení by bylo pro chodce ještě bezpečnější, avšak nikdo si neumí představit kolaps dopravy, která by byla tímto opatřením zásadně zpomalovaná, což by se týkalo i autobusů a trolejbusů,“ konstatovala k dopravně technickému řešení vedoucí odboru dopravy města Bc. Ivana Müllerová. Pro větší plynulost dopravy bylo navrženo zrušení jednoho stávajícího přechodu.

Tyto bezpečnostní úpravy přechodů jsou součástí koncepce pro zvyšování bezpečnosti automobilové i pěší dopravy. Město každoročně takto upraví minimálně 5 lokalit, v roce 2018 hodlá provést například bezpečnostní úpravy u základní školy v ulici Maršovská, přechod pro chodce Jankovcova – Hrázní, dopravní opatření v ulici Pod Doubravkou a další. „Tato opatření jsou navrhována a vyhodnocována experty pro dopravní bezpečnost, v roce 2018 budeme navíc pro město zpracovávat dva zásadní dokumenty pro dopravu města, a to nový územní plán města, kde by v rámci dopravního generelu byly zapracovány a konzultovány s ŘSD i tolik potřebné obchvaty města, a dále pak Plán udržitelné mobility města, kde očekáváme zpracování nejnovějších trendů dopravy. V rámci spolupráce s veřejností čekáme i nové podněty k této problematice,“ doplnil k danému tématu Bc. Hynek Hanza, náměstek primátora města s působností pro dopravu a životní prostředí, územní plánování a stavební řád, městskou policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…