Tradice oprav drobných památek v Jablonci pokračuje

23.09.2020 6:33

Posvěcení dvou drobných historických památek připravil jablonecký magistrát na přelom září a října. Ta první se světila v pondělí 21. září, druhou čeká slavnostní akt v pondělí 5. října vždy od 16 hodin.

Tradice oprav drobných památek v Jablonci pokračuje
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

V pondělí 21. září se sešli milovníci historie u opraveného křížku v ulici Prosečská. „Křížek restauroval regionální kameník Petr Verich, s nímž město dlouhodobě a úspěšně spolupracuje. Za sebou má práci na rekonstrukci Panny Marie v Rýnovicích, v současnosti pracuje na křížku Na Úbočí a chystá se i na hrob Roberta Hemmricha, známého jabloneckého stavitele,“ říká Iva Řimnáčová, vedoucí odboru stavebního a životního prostředí.

Zrekonstruovaný křížek je na pozemku města a náklady na jeho zrestaurování dosáhly částky necelý 46 tis. korun. „Jablonec se obnově drobných památek systematicky věnuje již od roku 2013. Jako první se veřejnosti představila kaple na Proseči a každý rok přibývají další křížky a pomníčky. Letos na podzim požehnáme dva křížky, které jsou shodou okolností oba na Proseči. Opravujeme také dva památníky - jeden v Jabloneckých Pasekách a druhý na Vrkoslavicích. Na opravy některých se nám daří získat peníze z dotací ze státního rozpočtu, jiné, jako to bylo v tomto případě, financujeme z městského rozpočtu,“ říká náměstek primátora David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…