Třebíč: Doprava v městě se brzy dočká změn

16.10.2021 17:02 | Tisková zpráva

Město Třebíč připravuje změny v dopravě, které mají za cíl zlepšit pohyb po městě chodcům, cyklistům, autobusům i individuální osobní dopravě. Všechno začíná analýzou, proto už začátkem loňského roku začalo město pracovat na analytické části velkého projektu, pod názvem Plán udržitelné městské mobility.

Třebíč: Doprava v městě se brzy dočká změn
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Analytická část projektu zahrnovala rozsáhlé průzkumy dopravy, sociologické průzkumy dopravního chování domácností i jednotlivců a také pocitovou mapu. Ze všech těchto analýz vyplývá, jak se lidé nejčastěji po Třebíči pohybují, za jakým účelem, jak využívají kolo nebo autobusy městské dopravy, která místa vnímají jako bezpečná a naopak.

Dotazníky lidé vyplňovali přímo s dotazovateli v domácnostech i na webu modernidoprava.trebic.cz, průzkumů se zúčastnilo více než 1.200 respondentů. V květnu a červnu letošního roku mohli lidé zaznamenávat do pocitové mapy, na jakých místech ve městě vnímají problémy jako chodci, cyklisté nebo řidiči, nebo která místa jsou naopak bezpečná nebo jim prospěla úprava.

Z průzkumů vyplynulo, že nejvíce lidé využívají individuální dopravu, tedy vlastní auto, a to v poměru téměř 37 procent. Městskou dopravu využívá 13 procent občanů, pěšky chodí 36 procent lidí a jízdní kolo jako dopravní prostředek využívá 4,5 procenta obyvatel.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Dopravní i sociologické průzkumy ukazují největší problémy města jako celku, ale i lokálně v bodové koncentraci negativních i pozitivních názorů. Největší problémy tak, jak je vnímá celková analýza, jsou absence alternativní trasy k průtahu městem, tedy silnice I/23, její zatížení nákladní dopravou, komplikovaná geomorfologie města, dlouhodobě odstavovaná vozidla na parkovištích, nekompletní cyklistická infrastruktura, omezené možnosti postihu a nízké ceny parkování, nízká preference městské dopravy a lokální body, které lidé vnímají jako nebezpečné.

Město nyní se všemi analýzami pracuje a připravuje změny ve všech oblastech dopravy. V letních měsících přibylo na silnicích cykloznačení, které vymezuje prostor na silnici autům a cyklistům. V přípravě je kompletní úprava parkovací politiky a příprava nových parkovacích ploch. Autobusy městské hromadné dopravy budou vybaveny systémem pro komunikaci se semafory na důležitých křižovatkách tak, aby neměly zbytečná zpoždění. Před podepsáním smlouvy je také zakázka na nové semafory, které budou samy vyhodnocovat aktuální situaci a lépe se tak přizpůsobí momentálnímu zatížení křižovatek.

Není to všechno, připravují se také další plošné úpravy silnic ve městě i zatraktivnění cest po městě městskou dopravou. O dalších možnostech zlepšení dopravy v našem městě mohou lidé přijít diskutovat s dopravními odborníky i zástupci města 10. listopadu v 17 hodin do Pasáže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…