Třebíč: Průměrné platy na radnici jsou 21.087 korun čistého měsíčně

19.02.2017 14:49

Zaměstnanci Městského úřadu v Třebíči si v roce 2016 vydělali průměrně 21.087 korun čistého měsíčně. Na radnici pracuje zhruba 250 lidí.

Třebíč: Průměrné platy na radnici jsou 21.087 korun čistého měsíčně
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Po zveřejnění platů zaměstnanců na hradě na sklonku minulého roku obdržela radnice několik žádostí o sdělení výše platů zaměstnanců. Žádosti byly vzneseny podle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím a radnice jim ve většině vyhověla.

„Rozhodli jsme se s kolegy ve vedení města, že informace o platech zaměstnanců sdělíme i na webu města. Máme zde uveřejněn rozklikávací rozpočet, zveřejňujeme smlouvy a další spoustu informací nad povinný rámec a chceme být opravdu otevřená radnice. Jsme přesvědčeni, že je to krok správným směrem,“ uvedl starosta města Pavel Janata.

Stejně jako v ostatních společnostech a firmách jsou i na městském úřadu rozdíly mezi platem řadových zaměstnanců a lidí ve vedoucích funkcích. Referenti a další řadoví zaměstnanci si vydělají v průměru 19.349 čistého měsíčně. Nejlépe placení jsou v tomto žebříčku manažeři, tedy vedoucí oddělení nebo odborů, které mají i několik desítek zaměstnanců. Na ty jsou kladeny vysoké nároky na vzdělání, praxi a výkonnost a mají také zodpovědnost za činnost celého odboru. Výše platu vedoucích zaměstnanců byla loni 31.926 korun čistého. „V drtivé většině jsou vedoucími odborů lidé s vysokoškolským vzděláním a mnohaletou praxí, a pokud některý z manažerů odejde například do důchodu, je velice těžké za něj najít náhradu a pozici podle přísných zákonných kritérií obsadit,“ konstatoval tajemník úřadu Vladimír Kazda.

Samostatnou kapitolou jsou strážníci městské policie. Do jejich platu se promítá také příplatek za práci ve ztížených podmínkách a práce na směny. Průměrná výše jejich čistého příjmu je 24.688 korun.

Lidé, kteří na radnici pracují, jsou placeni z veřejných prostředků, stejně jako další zaměstnanci ve veřejném sektoru. Patří sem například lékaři, učitelé, policisté, hasiči a další, v rámci České republiky se jedná o zhruba milion lidí.

„Výši výdělků zaměstnanců uveřejňujeme v takové podobě, aby veřejnost měla přehled o výši finančních prostředků, které se vynakládají na platy, ale zároveň tato forma uveřejnění není v rozporu s právem zaměstnanců na ochranu jejich osobních údajů,“ doplnil Vladimír Kazda.

Výše příjmů volených zástupců města je stanovena nařízením vlády č. 37/2003 Sb., je tedy veřejná a snadno dohledatelná. „Já například mám čistou mzdu ve výši necelých 50 tisíc, místostarosta v Třebíči dostává zhruba 41 tisíc, uvolněný radní 35, a neuvolněný 2 tisíce korun,“ konstatoval starosta Pavel Janata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…