Třebíč: Zástupci města uctili památku válečného hrdiny

18.02.2022 13:55 | Tisková zpráva

Ve středu 16. února položili starosta Třebíče Pavel Pacal a místostarosta Miloš Hrůza květiny na hrob Antonína Kaliny na Olšanských hřbitovech v Praze.

Třebíč: Zástupci města uctili památku válečného hrdiny
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Datum nebylo vybráno náhodně, v únoru letošního roku by třebíčský rodák Antonín Kalina oslavil 120. narozeniny. Příběh Antonína Kaliny je znám teprve od nedávna. Za druhé světové války zachránil v koncentračním táboře Buchenwald od jisté smrti více než 900 židovských chlapců.

Antonín Kalina se narodil 17. února 1902 v Třebíči, dětství s rodiči a jedenácti sourozenci prožil v Kočičině. V roce 2017 byla v Třebíči vedle židovské synagogy otevřena pamětní síň Antonína Kaliny, která mapuje jeho život i působení v Buchenwaldu na osmi výstavních panelech s textovými dokumenty a fotografiemi.

V únoru v roce 2019 byla otevřena expozice Děti Antonína Kaliny, která se věnuje sedmi dětským buchenwaldským vězňům, z nichž po válce vyrostly světově proslulé osobnosti, a také lékaři Jindřichu Flusserovi, který se s Kalinou na záchraně stovek dětí podílel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…