Třinec: Lidé diskutovali o budoucí podobě okolí svého bydliště

04.06.2021 12:03

Plochy mezi panelovými domy nad tzv. Hradčany mezi ulicemi Slezská a Koperníkova mají dostat novou příjemnější tvář. K návrhu budoucí podoby tohoto prostoru se mohli v pondělí 31. května vyjádřit také samotní obyvatelé této lokality a prodiskutovat ho s projekčním týmem a vedením města.

Třinec: Lidé diskutovali o budoucí podobě okolí svého bydliště
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

„Před zahájením prací na vlastním návrhu úprav prostranství jsme chtěli posbírat návrhy a přání lidí, kteří tady bydlí, proto jsme se s nimi sešli přímo na místě. Teď je ten správný čas na zapracování jejich podnětů a připomínek, protože později už by změny v projektové dokumentaci nebyly možné,“ vysvětlila v úvodu setkání primátorka Věra Palkovská s tím, že město zde plánuje investovat do zeleně, chodníků, parkovacích ploch, prvků pro volnočasové aktivity všech generací i osvětlení.

Na tyto investice by město chtělo získat finanční prostředky ze Státního fondu podpory investic v rámci programu Regenerace veřejných prostranství panelových sídlišť. Předpokládané datum podání žádostí o dotaci je prosinec 2021, realizace by pak mohla začít v příštím roce.

Podle návrhu, který představila architektka Iva Seitzová občanům, by měl být zelený prostor rozdělen do menších částí, kde by si přišly na své všechny věkové kategorie. „V severním vnitrobloku je navrženo workoutové hřiště, louka a v klidném koutě jsou umístěny také fitness cvičící prvky s posezením pro starší obyvatele sídliště. Ve středním vnitrobloku je navrženo dětské hřiště s částí pro nejmenší děti a s částí pro starší děti. V jižním vnitrobloku by měla vzniknout oplocená psí loučka jako možnost pro setkávání pejskařů a volný pohyb psů. Všechny vnitrobloky by měla doplnit vhodná výsadba dřevin tak, aby byly prostory opticky rozčleněny na menší útulnější celky, vytvořily logické prostory a v budoucnu poskytovaly dostatek stínu, ale zároveň nevytvořily tmavá zákoutí. Vše doplní vhodný mobiliář – lavičky, odpadkové koše, stojany na kola,“ přiblížila Iva Seitzová.

Příjezdové komunikace do jednotlivých vnitrobloků mají lemovat kolmá stání a na straně vstupů do domů povede po celé délce chodník. Chybět nebudou ani přístupové chodníčky k jednotlivým vchodům. Díky rekonstrukci by se měl zvýšit i počet parkovacích míst, kterých by zde mělo vzniknout 145.

Návrhy projektantů se setkaly v zásadě s kladným hodnocením přítomných občanů. Z diskuze navíc vyplynulo, že by si občané přáli do návrhu doplnit ještě několik míst pro malé děti pouze s lavičkou a s 1 - 2 herními prvky, přáli si ponechat v severním vnitrobloku lavičky ve stínu a zřídit tady chodníček směrem k restauracím. Všechny tyto požadavky budou prověřeny a v případě možností budou do projektu zapracovány. „Chceme i do budoucna s lidmi takto diskutovat o tom, jaké mají představy o veřejném prostoru, aby se nám v Třinci dobře žilo,“ dodala primátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …