Třinec: Ohňostroje jsou zábavou pro lidi, ne však pro ptáky

30.12.2021 18:24 | Tisková zpráva

Nepřipadá vám, že se zpěv ptáků více a více vytrácí? Úbytek ptáků je zřetelný každý rok a nepřispívá k tomu ani konec roku, kdy všichni slavíme Silvestra. Mnozí z nás totiž přitom ve velkém (možná až zbytečně ve velkém) používají zábavní pyrotechniku a některá města a obce se o půlnoci mění ve „válečnou zónu”.

Třinec: Ohňostroje jsou zábavou pro lidi, ne však pro ptáky
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Například denní ptáci v noci nevidí, hluk a záblesky je vyplaší. Vylétají do tmy, narážejí do překážek, utrpí vnitřní zranění, padají a hynou. Dílo zkázy dokonají noční predátoři – kuny, kočky a jiní.

Při výbuších ohňostrojů jsou navíc do okolí v nezanedbatelném množství vylučovány těžké kovy a jedovaté plyny. Ty se následně rozptýlí a dopadnou na vodní a zelené plochy. Zamořují naše zahrady, louky, pole, lesy, prostě celou naši přírodu karcinogenními látkami, jež se zpětně dostávají do potravy, kterou se živí nejen zvěř, ale v konečném důsledku i my, lidé. Takže tak trochu „trávíme” sami sebe.

Oslavte konec roku vesele, optimisticky... Zvažte však, zda je nutné, abyste se i vy v tak masivní míře podíleli na tom, že to ve vašem okolí vypadá jako při dělostřeleckých útocích u Verdunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…