Třinec má první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily

20.09.2018 19:04

Tři nové veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily, mezi nimi i první zdejší stojan pro rychlé dobití, jsou ode dneška k dispozici řidičům elektrických aut v Třinci.

Třinec má první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Rychlodobíjecí stanice byla slavnostně „pokřtěna“ za účasti ministra životního prostředí Richarda Brabce, primátorky Třince Věry Palkovské, generálního ředitele společnosti ČEZ Energetické služby Michala Pastuška a dalších významných hostů. ČEZ tak navazuje na spolupráci s podbeskydským městem, kde loni stál u startu provozu největšího elektrobusového parku v České republice. Moravskoslezský region dlouhodobě sází na elektromobilitu s cílem eliminovat zdroje znečištění ovzduší.

Nejvýchodněji položená rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v České republice umožňující doplnit až 80 % kapacity baterií za zhruba 25 minut je k dispozici u stanice Kamionka. Dvojice nových klasických dobíjecích stanic ode dneška funguje u krajské Nemocnice Třinec v Kaštanové ulici.

„Jde o další krok v naší snaze vybudovat v Třinci kvalitní infrastrukturu pro elektrický pohon v individuální i hromadné dopravě. Řidiči elektromobilů nyní díky spolupráci Třince s ČEZ mají ve městě k dispozici celkem čtyři veřejné dobíjecí stanice, z toho jednu rychlodobíjecí. Od loňského roku také provozujeme v rámci projektu Smart City Třinec desítku elektrobusů v městské dopravě, takže stále jdeme za cílem čistého životního prostředí i čisté mobility,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská. Město Třinec je partnerem elektromobility pod značkou ČEZ už více než 4 roky.

„Moravskoslezský kraj je historicky prvním krajem, který se stal partnerem skupiny ČEZ při propagaci elektromobility. Podpora alternativních způsobů dopravy je pro náš kraj klíčová. Propagováním a využíváním vozidel na alternativní pohon můžeme významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v celém kraji, a tím i životních podmínek občanů. Elektromobily, vozidla na zemní plyn a v budoucnu i na vodík produkují výrazně méně škodlivin než ta s klasickým pohonem, jsou také méně hlučná. O našem úsilí o ekologizaci dopravy v regionu svědčí mimo jiné i to, že soutěžíme nové veřejné dopravce na základě nových kritérií, zahrnující požadavek ekologického provozu a využití moderních technologií,“ řekl Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

„Nasazování moderních technologií v individuální i hromadné ekologické dopravě je jednoznačně jedním z hlavních trendů současnosti. Potřeby města v této oblasti zároveň pojímáme jako součást komplexního energetického řešení. Vedle instalace dobíjecích míst pro elektromobily jsme se zde proto loni podíleli na zasíťování a připojení areálu dobíjecích stanic, včetně dodávky elektřiny, pro největší elektrobusovou flotilu České republiky,“ dodal Michal Pastušek, generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …