Trutnov: Cyklostezku na vrchu Houska vyzkouší první sportovci

14.10.2015 15:52

První cyklisté a bruslaři vyzkouší zbrusu novou cyklostezku na vrchu Houska. Stezka, která bude sloužit široké veřejnosti, cyklistům, bruslařům i běžkařům, byla dostavěna na konci září.

Trutnov: Cyklostezku na vrchu Houska vyzkouší první sportovci
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Její slavnostní otevření proběhne v pátek 16. října ve 14 hodin za přítomnosti zástupců města, dodavatelské společnosti i sportovců. „Nová cyklostezka dále rozšiřuje už existující nabídku relaxačně sportovního vyžití v areálu příměstských lesů a věřím, že bude přínosem pro všechny občany Trutnova,“ prohlásil Ivan Adamec, starosta města. Adamec zároveň upozorňuje, že investice města do nového kvalitního sportoviště činila pouhou čtvrtinu pořizovací ceny. Zbytek pokryla dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury.

Parametry nové cyklostezky odpovídají všem normám, její šířka je 3 metry, délka pak 2,3 km, povrch tvoří kvalitní asfalt, který je vhodný pro většinu druhů sportů. Cyklostezka je zároveň napojena na stávající místní cyklotrasy. „Novou trasu lze samozřejmě využívat nejen pro rekreační, ale také pro tréninkové účely. Nově vybudovaná trať to umožňuje a troufám si říct, že právě víceúčelovost využití je její největší výhodou,“ připomíná starosta města. „Výstavbě předcházela vzrušená veřejná debata, ale věřím, že se povedla dobrá věc. Za částku, kterou jsme z rozpočtu města na výstavbu uvolnili, bychom sami nic podobného nezrealizovali,“ dodává Adamec.

„Celkové náklady na vybudování cyklostezky činily 11,651 miliónu Kč včetně DPH. Z toho dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury činila 8 801 000 Kč. Investice Trutnova do nově zbudované cyklostezky tak činila přesně 2 850 526 Kč,“ prozrazuje Ivan Adamec finanční náročnost celé stavby. Zhotovitelem díla byla společnost Strabag, která vyhrála výběrové řízení. 

„Terén prošel nutnými úpravami tak, aby měla cyklostezka správný sklon odpovídající normám a vyhovující požadavkům bruslařů,“ vysvětluje Adamec. Ten také upozorňuje, že vzhledem k obnově původní lesní cesty nebylo nutné kácení lesního porostu, s výjimkou odstranění náletových dřevin v bezprostřední blízkosti stezky a několika stromů z důvodů navazujících terénních úprav.

Stezka, která vznikala v průběhu posledních měsíců, navazuje na současné trasy v okolí Bojiště, například na cyklotrasu Po stopách války 1866. „Cyklostezka jednoznačně rozšiřuje sportovní možnosti v Trutnově. Navazuje na stávající trasy a všem zájemcům o sport, ať už o cyklistiku, běh, kolečkové brusle nebo kolečkové lyže, umožňuje bezpečné sportovní aktivity v přírodě. A to i takové, pro které dosud nebyly v našem městě na stávajících površích vhodné podmínky,“ upozorňuje Ivan Adamec na fakt, že asfaltová stezka zpřístupňuje vrch Houska širší veřejnosti.

V pátek 16. října, po symbolickém přestřižení pásky, tedy novou cyklostezku „pokřtí“ závody dětí a dorostu z trutnovského oddílu běžeckého lyžování Olfin Car – Vella Trutnov. Čtyři věkové kategorie pojedou závod na na kolech, koloběžkách, in-line bruslích a kolečkových lyžích. První kategorie odstartuje ve 14:30 hodin.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…