Trutnov: Projekt ptačích budek je úspěšný, město nainstaluje další

21.01.2021 9:15

Rok po instalaci 67 nových ptačích budek má město Trutnov vyhodnocení projektu. Nejen, že naprostá většina budek byla využitá, ale do města se vrací i ubývající druh ptáků. Radnice proto hodlá v projektu pokračovat a naistaluje další nové budky.

Trutnov: Projekt ptačích budek je úspěšný, město nainstaluje další
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

V lednu 2020 nechaly Technické služby Trutnov, s. r. o., ve spolupráci s městem Trutnov a firmou EKOSFER Solutions, s. r. o., nainstalovat po městě celkem 67 nových ptačích budek, tzv. sýkorníků.

Budky byly rozmístěny na Lípovém náměstí, Náměstí Osvoboditelů, v ulici Na Lukách, na Úpském nábřeží, v okolí městského úřadu, ve Zvonkové ulici a na Horním Předměstí. Po skončení hnízdní sezóny 2020 byly všechny budky zkontrolovány a vyčištěny. Radnice má nyní k dispozici vyhodnocení úspěšnosti projektu. „Odborníci sledovali obsazenost jednotlivých typů budek, zda je obydlili ptáci, savci či blanokřídlý hmyz. Druhy ptáků identifikovali podle typu použitého hnízdního materiálu, vývržků, vajec, peří nebo uhynulých mláďat. Máme obrovskou radost, že využitelnost dosáhla 91 %,“ říká Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Trutnov.

Z 67 budek jich bylo 61 během roku využívaných. Našla se v nich dokončená hnízda, základy hnízd a nocoviště ptáků. „Mezi jejich nejčastější osadníky patřily sýkora koňadra, sýkora modřinka, vrabec polní, sýkora uhelníček a rehek zahradní. Zajímavostí určitě je vyšší zastoupení ubývajícího druhu vrabce polního. Nejvíce se dařilo v lokalitě Horního Předměstí a na náměstí Osvoboditelů, kde se úplně ve všech budkách našla dokončená ptačí hnízda,“ dodává Vendula Kasperová.

Běžně v jiných městech se u podobných projektů obsazenost během první sezóny pohybuje pod 50 %. „Jsem rád, že jsme u nás v Trutnově zaznamenali takovýto výsledek. Vytváříme nejen příznivé podmínky pro rozšíření některých druhů ptactva, ale napomáháme biologické ochraně stromů a posilujeme environmentálního povědomí obyvatel o životním prostředí. V tomto projektu budeme pokračovat a po městě rozmístíme další budky. Už teď máme vytipované lokality na Bojišti a na Šestidomí,“ hodnotí Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…