Trutnov: Zastupitelé schválili rozpočtové provizorium

27.12.2018 17:50

V pondělí 17. prosince 2018 se uskutečnilo páté zasedání Zastupitelstva města Trutnova. Hlavním bodem programu bylo hlasování o rozpočtovém provizoriu na rok 2019. Jeho součástí jsou i návratné finanční výpomoci trutnovským školám.

Trutnov: Zastupitelé schválili rozpočtové provizorium
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Teprve druhé jednání v novém složení, ale jinak letošní páté zasedání Zastupitelstva města Trutnova mělo na svém programu hlasování o rozpočtovém provizoriu města. Pro jeho schválení hlasovalo 22 zastupitelů z 31 přítomných. „Stejně jako v předchozích letech i v příštím roce budeme první měsíce hospodařit podle provizoria. Zatím totiž neznáme daňové výnosy a výsledek hospodaření za rok 2018. Toto je pro město nejhospodárnější varianta, která se nám již mnohokrát osvědčila,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Rozpočtové provizorium počítá s příjmy ve výši 590 milionů korun a s výdaji ve výši 844 milionů korun. Schodek 254 milionů je kryt čerpáním dlouhodobého investičního úvěru, který si město vzalo na plánované velké investiční akce v roce 2017 ve výši 350 milionů korun, a očekávaným zůstatkem plánovaných finančních prostředků k 31.12.2018.

V provizoriu jsou zahrnuty také návratné finanční výpomoci organizacím, kterým město pomáhá s předfinancováním dotací. Základním školám město půjčí téměř 33 milionů korun, téměř 4,5 milionu korun si půjčí sdružení Stachelberg, z. s.,  a 4 miliony společnost Lesy a parky Trutnov, s. r. o. Všechny tyto půjčky budou městu do roku 2020 splaceny, a to po přičtení peněz získaných z dotačních programů.

V roce 2019 však město Trutnov počítá i s šetřením. „Přestože zvýšíme platy, musíme v příštím roce zároveň zavést úsporná opatření, porostou totiž ceny energií. Chceme, aby městský úřad i naše organizace snížily své mandatorní výdaje o 2-5 %,“ dodává Ivan Adamec. Ostrý rozpočet města Trutnova se bude projednávat na prvním zasedání zastupitelů v příštím roce, a to v pondělí 4. března 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…