Turnov: Garáže v ulici 5. května by mohl nahradit dům s pečovatelskou službou

23.07.2018 13:47

Jak vyplývá z demografických údajů, populace stárne a chybí pro ni potřebné zázemí. Turnov tak spojil jednotlivé vize zdravotně sociálních služeb a plánuje výstavbu Bytového domu s pečovatelskou službou v ulici 5. května.

Turnov: Garáže v ulici 5. května by mohl nahradit dům s pečovatelskou službou
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Tento nový objekt by mohl vyrůst v místě garáží, nedaleko Domova důchodců Pohoda a plánovaného Alzheimer centra. Přínosem by bylo soustředění seniorů do komplexu budov, ve kterém by si vybrali místo dle svého aktuálního stavu. Během pobytu v daném zařízení by se pohybovali ve známém prostředí a lépe adaptovali. Nespornou výhodou je blízkost nemocnice a samozřejmě střední zdravotnické školy. „Toto propojení nám dává hluboký smysl,“ potvrdil starosta města Tomáš Hocke.

Druhou lokalitou pro seniory by zůstávaly byty se zvláštním určením v Žižkově ulici. „Naopak dům na Výšince, kde je 90 bytů, by změnil svůj status a stal by se běžným bytovým domem. Péči o seniory bychom chtěli situovat kolem Domova důchodců Pohoda a Žižkovy ulice. Když budeme mít dvě centra, jsme schopní zefektivnit práci zdravotně sociálních služeb,“ nastínil Tomáš Hocke.   

Přirozeným vývojem diskuzí bylo oslovení dvou architektů, aby zpracovali architektonickou studii. Jedním z nich byl Ing. arch. Miloš Mlejnek, se kterým město spolupracovalo na areálu Maškovy zahrady. Miloš Mlejnek stavbu navrhl jako monoblok o třech podlažích, kde v částečně zapuštěném suterénu nechybí garáže (36 stání pro osobní automobily).  V bytovém domě je umístěno 30 bytů, náklady na výstavbu jsou předběžně odhadovány na necelých 40 milionů Kč bez DPH.

Druhý návrh vzešel z rukou Ing. arch. Václava Hájka. Ten stavbu navrhl jako 3 třípodlažní budovy, které jsou spojeny komunikačními krčky. Jednotlivé objekty jsou obdélníkového půdorysu o rozměrech 12,5 x 17 metrů. Studie počítá s 29 byty, v suterénu je navrženo parkoviště pro 24 automobilů. V předběžných propočtech ceny je bytový dům o 4 miliony nákladnější než předchozí studie, čítá téměř 44 milionů Kč.

Obě studie byly projednávány v několika komisích (komisi pro rozvoj a správy majetku, sociálně bytové či komisi pro zdravotně sociální služby). Výsledky byly jednoznačné. Komise se na základě stávajících zkušeností přiklonily ke studii Václava Hájka a doporučily rozpracování do dalších projekčních stupňů. Důvodem byly především menší chodby, menší anonymita prostředí, která by mohla vést ke snížení konfliktů ve vzájemném soužití. Stejné stanovisko vzešlo z jednání rady města a zastupitelstva.

„Zhruba za rok by mohla být hotová dokumentace k provedení stavby a začal by se soutěžit  dodavatel. V brzké době by začalo také pátrání po vhodném dotačním titulu. Kolik to bude peněz a jaký bude podíl města, nelze zatím říci. Ideální by bylo začít stavět dům s pečovatelskou službou i bez dotace, protože ho Turnov potřebuje,“ popsal starosta.

Jak vysvětlil, záměr stavby bytového domu postupně vykrystalizoval z řady jednání. Na počátku stála otázka, jak se bude v Turnově vyvíjet bytový fond. Město Turnov má zhruba 400 bytů, které spravuje ve svém bytovém fondu. Většina je v domovech s pečovatelskou službou, dále jde o  některé městské domy (v Bezručově ulici, na sídlišti v Přepeřské, 5. května čp. 1001, 1002 a pak v Palackého ulici).

Kvůli špatnému stavu některých objektů zde byla tendence více rekonstruovat a postupně zlepšovat stav v bytech. V souvislosti s opravami objektů v ulici 5. května (čp. 1001 a 1002) však vzniklo rozhodnutí, že bude lepší objekty přímo zbourat a postavit zcela nové Alzheimer centrum.

Lokalita 5. května se v rámci studií začala rázem měnit a řešen byl prostor tamních garáží. Původně bylo počítáno s  bytovým domem s univerzálním využitím pro seniory, matky s dětmi v krizové situaci a sociálně slabší skupiny obyvatel. V souvislosti se stavbou Alzheimer centra se vize spojily ve vybudování celého areálu s komplexními službami pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…