Turnov: Máj na Valdštejně s hvězdným obsazením

26.04.2023 13:05 | Tisková zpráva

Hrad Valdštejn zve na pestrý kulturní program, probíhající na přelomu dubna a května. V sobotu 29. dubna bude přes hrad vést trasa oblíbené akce Český ráj dětem, kterou se tradičně zahajuje turistická sezóna v našem regionu (hrad bude otevřen od 9:00 hodin). V pondělí 1. května proběhne od 14:00 hodin již 21. ročník melodramu Máj na Valdštejně.

Turnov: Máj na Valdštejně s hvězdným obsazením
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Zajímavá interpretace nejznámějšího díla Karla Hynka Máchy, pod taktovkou hudebního skladatele a režiséra Zdeňka Zahradníka, kombinuje mluvené slovo s hudbou. Samotný básník měl v 19. století na hrad zavítat, a to v rámci svých cest do nedalekých Krkonoš. Jeho podoba má být také údajně vtisknuta do malby malíře Františka Maška, zdobící dodnes kapličku sv. Jana Křtitele na prvním nádvoří, kde se představení odehrává.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Návštěvníci se mohou těšit na hvězdné obsazení, přičemž v hlavních rolích vystoupí herec Ernesto Čekan a herečka a moderátorka Gabriela Filippi. Ta rovněž zavzpomíná na pohádku Anička s lískovými oříšky, kterou na Valdštejně před třiceti lety natáčela. Shodou okolností uplyne i třicet let od natočení pohádky Nesmrtelná teta, ve které se objevil i nedaleký Kopicův statek.

Právě herec Ernesto Čekan (v Máji představující Viléma) si na statku v této pohádce zahrál. Akce Máj na Valdštejně je součástí projektu „Valdštejn slova a hudby“, který finančně podporuje Liberecký kraj. Věříme, že si lidé jaro na Valdštejně užijí. Od května bude hrad otevřen denně (9:30-16:30) mimo pondělí, přičemž o svátečních dnech 1. a 8. května bude otevřeno.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.