Turnov: Rytíři na Valdštejně tradičně zahájili prázdninovou sezónu

13.07.2019 8:36

Ve sváteční červencové dny se Valdštejn již tradičně proměnil ve středověký tábor udatných rytířů. Ti předváděli šermířská vystoupení a nechyběla ani ukázka palných zbraní. Bohatý program doplnily koncerty Hradeckého komorního tucteta či tajemná noční prohlídka.

Turnov: Rytíři na Valdštejně tradičně zahájili prázdninovou sezónu
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Pátý a šestý červenec patří již několik let na Valdštejně skupině historického šermu Rytíři turnovského meče. Ti na hrad přivezli opět zajímavý program, který pobavil všechny věkové kategorie. Jejich vystoupení připomínala důležité kapitoly z historie jednoho z nejstarších hradů Českého ráje a nechyběla ani ukázka dobových palných zbraní, které měly ve své době „smrtící“ účinek. O občerstvení se jako vždy staraly markytánky, které návštěvníky pohostily chutnými bramborovými placičkami s česnekem či povidly.

Akce na Valdštejně

Nebylo by však začátku prázdnin na Valdštejně, kdyby v kapli sv. Jana Nepomuckého nevystupovalo Hradecké komorní tucteto. Toto uskupení se na hradě pravidelně objevuje už více než dvacet let a vždy je návštěvníky vřele přijato. V barokní dominantě Valdštejna tucteto zpívalo od 3. do 7. července, přičemž v sobotu 6. 7. se konal tradiční večerní koncert zahrnující mj. i slavný chorál „Ktož sú boží bojovníci“. Tuto slavnou „husitskou hymnu“ nacvičilo tucteto speciálně k výročí obsazení Valdštejna Janem Žižkou a zazpívalo ji i v rámci první noční prohlídky, která toto výročí připomínala. Tajemná noční prohlídka byla navíc zakončena tradiční ohňovou show v režii „turnovských rytířů“.

Prázdninové akce na Valdštejně tím zdaleka nekončí. Po celý červenec a srpen si mohou návštěvníci užít putování po hradě s loupeživým rytířem či princeznou, další noční prohlídky, a samozřejmě nebude chybět ani čtvrtý ročník Středověkého víkendu, který se uskuteční koncem července. Více informací najdete ZDE. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…