Turnov: Silnice II/610 až na hranici kraje se dočkala slavnostního otevření

06.09.2021 13:07

Dvacátého října 2020 byla dokončená rekonstrukce Nádražní ulice a silnice II/610 až na hranici Libereckého kraje. Slavnostní otevření bylo naplánováno na 24. října, ale muselo být zrušeno kvůli vládním opatřením.

Turnov: Silnice II/610 až na hranici kraje se dočkala slavnostního otevření
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Oficiální otevření se uskutečnilo v sobotu 4. září 2021 za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, starostů dotčených obcí, zhotovitelů díla (Eurovia, Strabag), krajské správy silnice i místních občanů.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Akce začínala v 11 hodin v prostoru u viaduktu. Zde starosta Turnova Tomáš Hocke všechny přivítal a shrnul v rychlosti celou stavbu.  „Toto dílo se zhruba 5 let připravovalo, 2 roky  stavělo a kdyby nám s tím nepomohla EU, tak jsme to nikdy nezvládli. Stavba to byla náročná, kromě povrchů se dostalo změnám veřejných prostorů. Například u viaduktu se kompletně předělávaly vodohospodářské sítě včetně dvou velkých odlehčovacích objektů, překládal se plyn a ještě nově zatrubňoval Odolenovický potok. Zároveň se chci omluvit všem lidem, kterých se stavba dotkla. Část občanů ze sídliště Přepeřská mi nezapomene, že jsme je odřízli od města,“ uvedl Hocke. Jak dodal, stavba této komunikace byla zároveň skvělou ukázkou toho, jak mohou spolupracovat samosprávy. A to se v tomto případě hodně povedlo.

Hned v úvodní části promluvil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Byla to skvělá ukázka spolupráce mezi krajem a obcemi. Místním obyvatelům chci poděkovat za trpělivost s omezeními, která museli přežít,“ sdělil. Dále navázal vzpomínkou, kdy byl v Turnově na běžném hejtmanském dni a starosta Turnova ho vzal zcela nečekaně do Nádražní ulice. „U potravin stál hlouček asi 20 lidí a já se divil, co tam asi prodávají. Vůbec mi nedošlo, že čekají na mě. Byl jsem tak předhozen místním a myslím, že to byla jedna z nejlepších starostenských lstí, kterou jsem zažil,“ popsal s úsměvem. Aby na tento okamžik hejtman nezapomněl, obdržel do starosty Turnova velkou fotografii s tím, že to bylo přesně  22. 11. 2013. Tento den byl prvním impulsem k tomu, aby se začala rekonstrukce připravovat.  

Po stříhání pásky v Nádražní ulici se pokračovalo po silnice II/610 do Přepeř, dále do Příšovic, Svijan a na závěr zpět do Ohrazenic k Pyrámu. Na každém místě byla zastávka a jednotliví starostové rekonstrukci komentovali. Jízdu doprovázely historické automobily a motocykly Tatra Veteran car clubu Semily. Někdo jel na kole, někdo na koloběžce. Tu například vyzkoušel i hejtman Martin Půta z Přepeř až do Svijan.  

Luděk Sajdl, starosta Přepeř, byl především rád za úpravu zvýšeného profilu u viaduktu, protože se v obci přestaly točit na křižovatce do pravého úhlu kamiony. Zároveň připomněl, že kromě silnice byl zrekonstruován KSS malý most přes Jizeru.

Starosta Příšovic, František Drbohlav, představil, že současně s novou komunikací došlo k rozšíření a vybudování cyklostezky mezi Příšovicemi a Přepeřemi. Na výstavbě cyklostezky se podílely obě obce, její délka je 625 m a celkové náklady na projekt byly přes 11 milionů korun.

Petr Felkner, starosta Svijan, vyzdvihl důležitost této komunikace, byť je na okraji kraje. Jak uvedl, kromě kruhové křižovatky a nových zastávek, si váží především spolupráce, která tu probíhala.

Starosta Ohrazenic, František Novák, popsal své obavy z velké stavení firmy Strabag, která měla na starosti právě úsek přes jeho obec. Podle jeho slov firma vše zvládla s neskutečným pochopením a profesionalitou. Rovněž poděkoval občanům za pochopení toho, že se silnice dělá pro ně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…