ULICEMI OSMIČKY – Praha 8 vysvětluje názvy svých ulic

31.07.2018 8:34

Možná to také znáte – bydlíte někde léta, a přesto je pro Vás jméno ulice záhadou. Proto se radnice Prahy 8 rozhodla oslovit majitele domů, zda by souhlasili s umístěním dodatkových tabulí, které by názvy ulic vysvětlily. První cedule budou instalovány ve středu 1. srpna 2018 místostarostou MČ Prahy 8 Radomírem Nepilem v libeňské ulici Voctářova v 10.00 hodin.

ULICEMI OSMIČKY – Praha 8 vysvětluje názvy svých ulic
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

V Praze 8 je řada ulic, které připomínají významné historické osobnosti, ale mnoho lidí o nich dnes nic neví. „Typickým příkladem je Voctářova ulice v Libni, která je pojmenována po posledním starostovi samostatného města Libeň,“ uvádí místostarosta MČ Praha 8 Radomír Nepil, který projekt inicioval.

„Řada ulic v Praze 8 nese název po hrdinech protinacistického odboje, kteří byli za svou činnost nacisty popraveni. Takovými příklady jsou ulice Mašínova, Balabánova nebo Bojasova v Kobylisích. Některá pojmenování ulic jsou přímo spojena s osobnostmi, které se zapojili do úspěšného atentátu na Heydricha, který se uskutečnil v roce 1942 v Libni. Jsou to ulice Gabčíkova, Novákových, nebo karlínské Lyčkovo náměstí,“ vysvětluje názvy ulic v osmé městské části její místostarosta Radomír Nepil, který projekt inicioval. Ulice v Praze 8 nejsou pojmenovány pouze po významných osobnostech, ale nesou také názvy po bývalých usedlostech, které se na jejím území kdysi nacházely, jako byla např. Bulovka, Palmovka nebo Stírka.

S nápadem na umístění dodatkových tabulí, které připomenou historický kontext pojmenování, se radnice nechala inspirovat v městských částech, které tyto tabulky již nainstalovaly. Cedule budou modré, aby se nepletly s červenými s názvem ulice a umístěny budou na nejfrekventovanějších křižovatkách nebo na začátku a konci ulice. „Cedule budeme instalovat již od srpna tohoto roku, vždy se souhlasem majitele daného domu. Zároveň budeme rádi, pokud se nám ozvou další majitelé domů nebo členové Společenství vlastníků jednotek se zájmem o umístění takové dodatkové tabule,“ říká místostarosta Nepil.

V první vlně máme vytipováno přes 100 ulic, na jejichž pojmenování se lidé nejvíce ptají. Podmínkou umístění tabulky je již v minulosti umístěná červená cedule s názvem ulice. V případě tipu se obraťte na paní Stanislavu Konvalinkovou (email: stanislava.konvalinkova@praha8.cz), která má projekt ULICEMI OSMIČKY na starost, a to i v případě, že byste měli, jako majitelé domu nebo členové Společenství vlastníků jednotek, zájem o umístění takové dodatkové tabule na váš dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…