Uherské Hradiště: Nový elektromobil pro úředníky

28.09.2017 19:37

Automobil na elektrický pohon značky Hyundai Ioniq bude od konce září brázdit ulice nejen Uherského Hradiště. Sloužit bude pro běžné pojížďky úředníků v rámci aglomerace či k cestám např. do Zlína či Brna.

Uherské Hradiště: Nový elektromobil pro úředníky
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

„Objem dopravy v Uherském Hradišti, podobně jako v jiných městech, neustále roste. Sílící doprava s sebou logicky nese kromě jiného i zvýšení znečistění ovzduší. Uherské Hradiště, podobně jako některá další česká města, začíná problém se znečištěním ovzduší ve městě aktivně řešit. A protože městský úřad chce jít příkladem, rozhodli jsme se přispět svou měrou a to právě nákupem elektromobilu“, komentuje pořízení nového automobilu starosta města Stanislav Blaha.

Ministerstvo životního prostředí vypsalo v závěru loňského roku prostřednictvím Státního fondu životního prostředí dotační titul (výzva 13/2016) na podporu provozování vozidel s alternativním pohonem.

Vzhledem k tomu, že město Uherské Hradiště podporuje jak ekologii, tak udržitelnou dopravu, vznikl projekt „Uherské Hradiště – autem ekologicky a chytře“, v rámci kterého bylo zažádáno o dotaci. Na základě zpracované analýzy byla vedením města zvolena nejprogresivnější alternativa vozidla s alternativním pohonem, tedy pořízení elektromobilu s nejvyšší hodnotou dotace ve výši 220 tis. Kč. Ta městu byla také přidělena.

„Výběr značky vozidla Hyundai Ioniq byl stanoven nejpříznivější nabídkou ve vypsané veřejné zakázce."

Ekonomická rentabilita provozu elektromobilu v porovnání s konvenčním vozidlem obdobné výbavy, při započtení dotace a za předpokladu ročního nájezdu 10 000 km je na úrovni osmi let, což je doba záruky na baterii“, vysvětluje tajemník městského úřadu Josef Botek.

Automobil s pořizovací cenou 797 556 Kč včetně DPH bude v provozu od konce září. Jeho nabíjení bude probíhat zpravidla přes noc standardní síťovou nabíječkou v garáži městského úřadu (nabití cca. za 12 hodin) či za provozu u rychlodobíjecích stanic (cca. 30 minut na kapacitu 80%). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…