Uherský Brod: Nově zrekonstruované prostory Panského domu slouží dětem a mládeži

18.12.2018 7:34

Ve čtvrtek 13. prosince bylo slavnostně otevřeno Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež s názvem Šrumec.

Uherský Brod: Nově zrekonstruované prostory Panského domu slouží dětem a mládeži
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

V listopadu 2018 byla úspěšně dokončena rekonstrukce a vybavení prostor v podkroví Panského domu. Nově jsou prostory využívány pro provoz nízkoprahového zařízení pro děti a mládež (NZDM) s názvem Šrumec. Provozovatelem zařízení je příspěvková organizace Sociální služby Uherský Brod, která je zřízená městem Uherský Brod.

Rozsáhlé prostory v podkroví Panského domu, které zůstaly po odstěhování ZUŠ několik let nevyužity, jsou nyní kompletně přestavěny a uzpůsobeny provozu NZDM. Dvě hlavní místnost budou nově sloužit jako klubovna nízkoprahového zařízení v severním křídle a jako školící místnost a centrum komunitních a preventivních aktivit v jižním křídle.

NZDM Šrumec je určeno dětem a mládeži ve věku 11–20 let. Tyto děti a mladiství mohou využívat poskytovaných služeb a trávit svůj volný čas smysluplně a v důvěrném prostředí. Odborní pracovníci zařízení dokáží dětem pomoci a poradit v situacích, s nimiž se doposud nesetkaly či si nejsou plně jisty jejich správným řešením. Společně se věnují připravovaným programům a kulturním, sportovním či volnočasovým aktivitám.

Zaměstnanci nízkoprahového zařízení také ochotně napomáhají dětem s doučováním školní i mimoškolní látky či s kontaktem s různými institucemi. Součástí nízkoprahového zařízení je nově i centrum preventivních aktivit, které bude sloužit k realizaci preventivních programů nejen pro uživatele NZDM, ale také pro základní a střední školy v Uherském Brodě a blízkém okolí.

Vzhledem k situování nových prostor je nízkoprahové zařízení lépe dostupné jak pro cílovou skupinu služby, tak pro spolupracující organizace. Nové, větší, prostory umožnily navýšit kapacitu uživatelů, a tím se tak služba může věnovat více dětem najednou. Rovněž tak vzniklo větší a komfortnější zázemí pro pracovníky a došlo
k navýšení pracovního úvazku. Součástí nízkoprahového zařízení je nyní i samostatná kontaktní místnost, která v minulých prostorách chyběla. Právě v této místnosti probíhá prvokontakt, který je pro efektivní poskytování služby zcela zásadní. Panský dům navíc disponuje více vstupy do budovy, a proto je zaručena naprostá anonymita uživatelů i potencionálních zájemců o službu, což je jedním ze stěžejních principů nízkoprahových služeb.

Předpokládanými výsledky přestěhování služby bude především lepší dostupnost a vyšší kvalita poskytovaných služeb jak pro nové uživatele tak i pro ty stávající. Centrum preventivních aktivit nabídne možnost spolupráce se školskými zařízeními. Školám tak budou nabízeny programy navazující svým obsahem na průřezová témata školních vzdělávacích programů, ale i témata, reflektující na aktuální problémy. Nové umístění služby tak představuje možnost integrace dětí ze sociálně slabých rodin mezi ostatní děti a mládež.

Součástí realizace NZDM byla rovněž další etapa rekonstrukce střechy, vybudování nového schodiště a zřízení nových sociálních zařízení v 1. a 2. nadzemním podlaží a přístavba výtahu ze zahrady Panského domu k zajištění bezbariérového přístupu do zařízení. V rámci projektu bylo rovněž pořízeno nové vybavení pro NZDM. Historický objekt Panského domu je již několikátým rokem postupně obnovován také z Programu regenerace Městské památkové zóny (střecha, kamenné prvky, kaple). Panský dům tak zažil zásadní proměnu.

Realizace projektu Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež na Panském domě v Uherském Brodě s celkovými náklady 23 mil. Kč je spolufinancována Evropskou unií z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 85 % ze způsobilých výdajů, 5 % přispěje státní rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …