Uherský Brod: Studánka Amerika projde přeměnou

28.09.2015 8:34

Zastupitelé města na svém zářijovém jednání jednohlasně schválili investiční záměr na úpravu studánky Amerika a jejího okolí.

Uherský Brod: Studánka Amerika projde přeměnou
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Návrh na celkovou revitalizaci okolí studánky Amerika byl zpracován také na základě podnětů občanů na celkový neutěšený stav lokality. Toto území bylo léta udržované místními vlastníky a uživateli zahrádkářských kolonií Třešňovka, Šnajdřice a Chrástka a členy kynologického klubu. V posledních letech byly v okolí studánky městem Uherský Brod prováděny pouze drobné opravy objektu studánky, základní úklid okolí a údržba dřevin.

V souladu se záměrem města zvýšit rekreační a odpočinkový potenciál nejbližšího okolí města je navrhována celková obnova okolí včetně studánky, která je již ve špatném technickém stavu. Cílem je vytvořit cílové a odpočinkové místo na časté trase pěších vycházek pro rodiny s dětmi, pro uživatele okolních zahrádek nebo i pro náhodné kolemjdoucí. Po provedené revitalizaci získá lokalita svůj význam zejména v souvislosti s nově budovanou rodinnou zástavbou v lokalitě Nad Zámkem.

Jako velmi atraktivní prvek se jeví v minulosti vytvořené koryto potoka se studánkou, který pak přechází a napojuje se na Havřický potok. Cílem záměru bude zpřístupnění části tohoto koryta vydlážděním ploch jeho svahů, jeho nepravidelné rozšíření, aby svahy plynule navazovaly mírným spádem na okolní terén a umožňovaly využití plynulého pěšího pohybu či herních aktivit.

Naplánováno je odstranění nevhodných barier jako jsou betonové zídky, ohraničující přístupovou komunikaci, vybourání přístupových schůdků a vytvoření nových, které přirozeně využívají stoupání svahu koryta. Dále pak je navrženo protažení dlážděných ploch svahů koryta pro zpřístupnění a začlenění jeho větší části do prostranství kolem studánky.

Důležitým zásahem bude výměna nevhodně použitých ploch dláždění – betonové prefabrikované dlažby či panelů za jiný vhodný materiál – přírodní lomový kámen, nejlépe z místních zdrojů, dále pak opravy či „znovu vymodelování" kamenných zídek okolo odběrného místa vody studánky. Samostatně je navržena výměna zakrytí a přístupu šachty studny, které je dnes řešeno chátrající dřevěnou budkou s dvířky. Měla by tu vzniknout jednoduchá kamenná rotunda s kuželovitým dřevěným zastřešením, která je připomínkou historie zdejšího kraje.

Celé prostranství bude vyčištěno od nevhodných náletových křovin a dřevin. Součástí řešení je vytvoření posezení s lavicemi a lavičkami v okolí dlážděného koryta a studánky. Část prostranství, které se vzdaluje od potoka je využito pro umístění jednoduchého dětského herního prvku. Celé prostranství kolem koryta a jednotlivé prvky jsou vizuálně propojeny chodníčkem, který je tvořen dubovými pražci, dále pak jednoduchou dřevěnou lávkou z polokmenů přes koryto, která by propojovala dnes zarostlé a nevyužité místo na druhé straně koryta. Prostranství bude volně přístupné z přístupové komunikace, odděleno od ní bude spíše vizuálně nízkými keři a dlážděnými plochami s nízkým, spíše nevyčnívajícím kamenným obrubníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…