Úklid Olomouce, s účastí a podporou technických služeb i dobrovolníků

05.04.2018 19:46

Jarní období je tradičně spojeno s očistou. Celostátní akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko 2018“ čeká Olomouc již tento pátek 6. dubna a v sobotu 7. dubna. Uklízet budou Technické služby města Olomouce, dobrovolníci i firmy.

Úklid Olomouce, s účastí a podporou technických služeb i dobrovolníků
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V rámci akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko 2018“, se jednotlivci, ale i organizace a sdružení zapojují do úklidu vybraných lokalit. „S potěšením vnímáme zvýšený zájem dobrovolníků o zapojení do této akce a přibyly také iniciativy jednotlivých olomouckých komisí městských částí. Aktuálně je na území Olomouce přihlášeno 29 dobrovolnických skupin, které si ve zvolených lokalitách naplánovaly úklid,“ uvedl ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. Technické služby hladkému průběhu akcí pomohou zajištěním odvozu nasbíraného odpadu, poskytnutím odpadových pytlů nebo rukavic.

Kvůli úklidu vyrazí v pátek 6. dubna do terénu v rámci firemního úklidu i pracovníci Technických služeb města Olomouce  a zaměstnanci odboru životního prostředí magistrátu. Společně s pracovníky společnosti Veolia Energy se zapojí do úklidu v okolí rekreačního areálu Poděbrady. „Loni se nám s kolektivem pěti desítek dobrovolníků z řad pracovníků odboru životního prostředí, technických služeb, společnosti Veolia a hokejového klubu HC Olomouc podařilo vyčistit plochy v okolí hejčínského kostela svatého Cyrila a Metoděje i podél komunikace ve směru z Hejčína na Křelov. Nasbírali jsme přes 4 tuny objemného odpadu a téměř 3 tuny dřeva,“ shrnul loňskou zkušenost ředitel olomouckých technických služeb Miroslav Petřík.

Úklid na více než 350 kilometrech chodníků a téměř 290 kilometrech komunikací v Olomouci zajišťují Technické služby města Olomouce pravidelně. Přednostně, již v březnu, začali s čištěním cyklostezek. „Úklid po zimě provádějí pracovníci technických služeb formou ručního a strojového čištění. Vozovky čistíme pomocí zametacích a kropicích strojů, kdy je třeba odstranit štěrk a drť ze zimní údržby. Nejvýznamnější součástí úklidu města je pak blokové čištění, které formou komplexního úklidu v jednotlivých městských částech začalo 3. dubna,“ popsal ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Zejména u blokového úklidu ulic žádají technické služby o součinnost veřejnost. V této době je totiž nutné dodržovat stanovené dopravní značení a dodržovat zákaz parkování ve stanovený den v místě blokového čištění. „Při ponechání zaparkovaného vozidla ve stanoveném pracovním prostoru je vynaložené úsilí pracovníků zčásti zmařeno, protože nemohou daný úsek vyčistit a navíc se z něj větrem rozfoukají nečistoty na již uklizená místa,“ zdůrazňuje ředitel technických služeb Petřík.

Podrobnější informace pro zájemce o zapojení do úklidu (vč. odkazu na mapu s olomouckými lokalitami) najdete na http://www.uklidmecesko.cz/map/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…