Ústí nad Labem: Zadání nového územního plánu bylo schváleno jednohlasně

22.06.2022 8:38 | Tisková zpráva

Zastupitelé na svém 30. zasedání schválili hlasy všech přítomných zadání nového územního plánu města Ústí nad Labem. Jde o klíčový dokument potřebný k dalšímu rozvoji.

Ústí nad Labem: Zadání nového územního plánu bylo schváleno jednohlasně
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

O pořízení nového územního plánu bylo rozhodnuto již v roce 2015. Jen čtyři roky poté, co ten současný vešel v platnost. A aby se historie neopakovala, muselo se zpracovat kvalitní zadání plánu nového.

Proč to tak dlouho trvalo?

Pro dobré zadání je potřeba město dobře znát a budoucímu zpracovateli předat relevantní podklady pro samotné zpracování v podobě analýz občanské vybavenosti, problémových míst v dopravní infrastruktuře, demografickou studii a další.

A co tedy očekávat od nového územního plánu?

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Město bude rozděleno do lokalit, které spojují podobné vlastnosti a v kterých bude jasně definováno, co je možné budovat. Například v obytné lokalitě sloužící pro individuální bydlení je žádoucí definovat parky, veřejná prostranství, služby, administrativu a podobně. Naopak v průmyslových oblastech bude možné umístit lehkou výrobu, skladovací plochy, služby, administrativu atd.

Cílem nového územního plánu bude i najít nové využití pro lokality, které jsou dlouhodobě zanedbané a ztratily svůj původní účel. Místa, která jsou z pohledu utváření obrazu města klíčová, budou chráněna regulačními prvky. Jde například o samotné centrum města.

Územní plán by měl přinést nové dopravní řešení, které bude komplexní se společnými vazbami silniční, železniční i lodní dopravy. Bude se muset zabývat i vazbou na nově plánovanou zastávku vysokorychlostní trati, která může přinést do města nový impuls k rozvoji.

Nový územní plán bude pracovat s přírodními hodnotami, které ve městě máme – řeku Labe, Bílinu, Miladu a další, a má za cíl tyto lokality uživatelsky zpříjemnit. Nový územní plán bude řešit i míru zástavby, cílem má být nerozpínání města do krajiny, ale využití proluk, aby město bylo kompaktní a nevyvolávalo budoucí náklady na jeho obsluhu.

Nyní je potřeba vybrat vhodného zpracovatele nového územního plánu, který zvládne přijmout a zapracovat všechny požadavky, jež z návrhu plánu vychází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…