V Bílovci je největší včelařská organizace v okrese

18.07.2018 18:23

Základní organizace Českého svazu včelařů v Bílovci je od letošního roku se svými 133 členy obhospodařujícími 1 202 včelstev největší včelařskou organizací v okrese Nový Jičín. V roce 2017 vyprodukovala asi 18 tisíc kilogramů medu, což je v průměru 15 kilo na jedno včelstvo.

V Bílovci je největší včelařská organizace v okrese
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Letošní rok hodnotíme jako mírně nadprůměrný se snůškou až 35 kilo medu na jedno včelstvo. V těchto dnech vytáčíme poslední med po lipové snůšce a připravujeme se na zakrmování včelstev a doplňování zimních zásob cukerným roztokem," říká člen výboru ČSV ZO Bílovec Stanislav Lipinský a dodává, že první med, kterému se říká květový, se stáčí po odkvětu řepky na konci května a po odkvětu lip zhruba v půlce července končí snůška – včelí sběr nektaru, medovicové sladiny a pylu. „Cukrem nahrazujeme včelám med, který jsme jim v průběhu sezony odebrali, na jedno včelstvo to dělá 15 až 20 kilo. Letošní rok ovlivnily výkyvy počasí, koncem března byla ještě zima, v dubnu léto s teplotami kolem 25 stupňů. To způsobilo rychlé kvetení rostlin v době, kdy včelstva nebyla plně rozvinuta a ve svých malých počtech nestačila plně využít jarní květovou snůšku. Naštěstí se již neobjevily pozdně jarní mrazíky, které mají negativní vliv na snůšku medu, a také další průběh roku byl již vcelku příznivý. Zaznamenali jsme i mimořádné kvetení například akátů nebo lip," hodnotí letošní včelařskou sezonu Stanislav Lipinský.

A zmiňuje se také o tom, že Český svaz včelařů pomáhá svým členům hlavně při léčení  a kontrole zdravotního stavu včelstev, při onemocnění včelstev pak při distribuci léčiv, hmotných a finančních náhradách souvisejících s léčením a chovem včel. „Jedná se o každoroční léčení varoázy a následné vyšetření vzorků státní veterinární správou a v případě, že je oblast zasažena morem včelího plodu," vysvětluje a dodává, že zdejší včelařská organizace byla založena v roce 1902 jako spolek Květoslav, který sdružoval včelaře z Bílovce a okolí. „Název Květoslav je neoficiálně používán dodnes. Součástí naší organizace je také včelařský kroužek, ve kterém mladí včelaři získávají praktické i teoretické zkušenosti s chovem včel a starají se sami o tři včelstva. Kroužek mladých včelařů finančně podporuje také vedení města Bílovce finanční částkou dvacet tisíc korun ročně," říká Stanislav Lipinský, jenž včelaří už patnáct let a stará se o 15 až 20 včelstev. Je prvním včelařem v rodině, ale určitě ne posledním, se včelařením už mu pomáhá kromě manželky také syn.

 „Velmi si cením práce včelařské organizace ve městě a zejména snahy vychovat novou generaci včelařů, která bude pokračovat v odkazu našich otců a dědů. Bonusem pro město je rozšíření nabídky volnočasových aktivit pro dospívající, které je navíc zaměřené na budování vztahu k přírodě a všemu živému. Současně s tím pak se u mladých včelařů pěstuje pocit odpovědnosti, systematické práce a v neposlední řadě rozvíjí jejich dovednosti a vědomosti," oceňuje práci ČSV ZO Bílovec starosta města Pavel Mrva.

„Včelaření je nesmírně zajímavý obor, včelař musí zvládnout nejen chov včel, ale také zpracování medu včetně jeho dalšího využití, distribuce a prodeje. A navíc musí umět vnímat krajinu, ve které včelaří, změny počasí, měl by  mít znalosti o rostlinách, které přinášejí medný užitek nebo pylovou snůšku,“ uzavírá Stanislav Lipinský a podotýká, že včelaření je jedním z mála oborů lidské činnosti, které přírodu nevyužívá ani nevytěžuje, ale naopak je pro ni vysoce prospěšné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…