V Hradci Králové to budou mít lapkové jízdních kol těžší

09.09.2011 6:35

Jedinečný a bezpečný způsob odkládání jízdních kol bude brzo v Hradci Králové realitou.

V Hradci Králové to budou mít lapkové jízdních kol těžší
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Radní města souhlasili s návrhem umístění prvního zařízení pro automatické parkování jízdních kol. Světlo světa by měl spatřit tento objekt po nutných administrativních a úředních úkonech v prostoru před obchodním centrem Futurum. Právě zde budou mít cyklisté možnost zaparkovat svůj jednostopý dopravní prostředek bez obav ze zlodějů či nepříznivým počasím.

„Výtahový systém s řídicí jednotkou, čipovým snímačem a platebním terminálem zajistí cyklistům pohodlný způsob uložení a vyzvednutí svého kola. Jde o ocelovou konstrukci ve tvaru osmiúhelníku se skleněnou výplní umístěnou na železobetonové základové desce," říká za dodavatele Rudolf Bernart.

„Prvním místem, kde by cyklisté mohli bezpečně parkovat, jsou městské pozemky před OC Futurum. Zástupci centra myšlenku vítají a o parkovací objekt pro kola projevili zájem. Jde o významný dopravní cíl návštěvníků OC s mnoha obchody, stravováním a kinem," řekl primátor města Zdeněk Fink.  Dnes je parkování kol zajištěno v suterénu centra v bezpečnostně nevyhovujících stojanech.  V současné době navíc probíhá přístavba a rozšíření celého objektu obchodního centra.

„Díky čipu má každé kolo přiřazenu vlastní jedinečnou pozici pro příjem i výdej. V průběhu umístění v parkovacím systému bude kolo navíc pojištěno," dodává Bernart, který zajistí i zpracování projektových podkladů, projednání návrhu umístění tohoto zařízení ve správních řízeních a vlastní realizaci stavby. „Tento první stojan, jehož umístění rada schválila, nehradí město," upřesnil Fink.

„U všech obchodních center, u kterých je zvýšený pohyb lidí v Hradci Králové, dochází k velice častým krádežím kol. Městská policie vítá každý prostředek, který zvýší bezpečnost těchto zaparkovaných kol," dodává Eva Čížková, tisková mluvčí městské policie v Hradci Králové.

Záměr umístit pilotní zařízení pro automatické parkování jízdních kol v Hradci Králové byl informačně projednán na srpnovém zasedání rady města. Pro umístění zařízení navrhovaného typu jsou vhodné lokality s každodenním využitím a současně ty, kde se předpokládá časově delší odložení kola. Vzhledem k tomu, že je parkovací objekt krytý, je možné ho využít po celý rok. Plášť objektu je možné polepit tak, aby vhodně zapadl do lokality, ve které je umístěn.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…