V Plzni byla odhalena pamětní deska sochařce Marii Uchytilové

25.09.2011 12:53

Akademická sochařka Marie Uchytilová, autorka Památníku dětských obětí války v Lidicích, má v Plzni svoji pamětní desku.

V Plzni byla odhalena pamětní deska sochařce Marii Uchytilové
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Společně s primátorem Martinem Baxou ji odhalila dnes odpoledne její dcera Sylvie Klánová. „Památník v Lidicích byl pro maminku celoživotním mírovým činem," sdělila Sylvie Klánová. Sama Marie Uchytilová označila své dílo „za symbol zavražděných dětí v nesmyslných válkách".

„Odhalení desky věnované Marii Uchytilové je vzácnou událostí spojující umění a historii. Svým stěžejním dílem Marie Uchytilová zpřítomnila tragickou událost v Lidicích. Jsem rád, že i tato deska zmiňuje památník, který dokáže vytrhnout ze zapomnění," uvedl primátor Martin Baxa.

Ve Zbrojnické ulici prožila Marie Uchytilová své dětství a studentská léta. Je také autorkou návrhu korunové mince, která byla v naší republice v oběhu třicet let.

Před slavnostním aktem přijal na plzeňské radnici primátor Martin Baxa Sylvii Klánovou s rodinou a další hosty v čele se starostkou Lidic Veronikou Kellerovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…