V sobotu 7. dubna i Jičínští uklidí Česko

27.03.2018 12:15

Již tradiční akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se letos koná v sobotu 7. dubna a Jičín se i tentokrát k výzvě připojí. Kdokoliv z Jičína – ale plně na základě dobrovolnosti – se může stát lovcem odpadků a postrachem černých skládek, jejichž sezóna na jaře, jak je bohužel zvykem, nastává. Setkání dobrovolníků se uskuteční před Maxihitem, Centrem přírodních věd - Hvězdárna Jičín, u Šibeňáku (stavidla) a ve Valdštejnské lodžii v 8:30 hodin.

V sobotu 7. dubna i Jičínští uklidí Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Mimoto budou po městě opět o víkendu 6. a 7. dubna rozmístěny kontejnery pro jarní úklid v domácnostech. Do těchto kontejnerů ale nepatří nebezpečný odpad, elektrozařízení, pneumatiky, papír, plasty, sklo ani použitelný textil. Pro rozměrnější odpad je občanům k dispozici sběrný dvůr Technických služeb města Jičína v Konecchlumského ulici, který bude mimořádně otevřen od 8 do 14 hodin.

Iniciativa Ukliďme svět, ukliďme Česko nabírá na popularitě. Organizátoři hlásí, že do loňského ročníku se zapojilo na 2476 míst v České republice, či dokonce mimo ní, a více než 96 tisíc dobrovolníků. Ti uklidili zhruba 1536 tun odpadu. Akce probíhá přes lokální spoluorganizátory, kteří se stanou „styčnými důstojníky“ pro koordinaci dobrovolníků. Město Jičín tradičně a s hrdostí akci poskytuje podporu.

O prostor, kde žijeme, se musí starat každý

Do loňského ročníku se zapojilo patnáct dobrovolníků z řad veřejnosti. Tito přišli na setkání u městského úřadu, ovšem dalších šest ochotných obyvatel se zaměřilo na výjezd z Jičína směrem na Kbelnici, kde se podařilo nasbírat sedm pytlů odpadků. Zúčastnili se také zástupci vedení města, starosta JUDr. Jan Malý a Ing. Jan Jiřička, kteří si s dalšími občany, jimž není lhostejný vzhled našeho města, vzali na paškál prostor okolo Šibeňáku. Aktivně se zapojila také Ing. Jana Mušková, vedoucí odboru životního prostředí, dále Centrum přírodních věd – Hvězdárna Jičín a v neposlední řadě sdružení Tamjdem, jež se zaměřilo na oblast Valdštejnské lodžie.

O pořádek v ulicích a na veřejných prostranstvích pečuje příspěvková organizace Technické služby města Jičína, avšak všude ve světě vždy v historii platilo a vždy v budoucnosti bude platit, že o prostor, kde žijeme, se musí starat každý z nás, a že jde o jednu ze základních zodpovědností. V sobotu 7. dubna můžeme všichni ukázat, že nám záleží na čistotě našeho města.

Umístění kontejnerů 6. a 7. dubna:
Lidické nám.
ul. Přátelství – výměník u bunkru
nám. V. Čtvrtka – u č. p. 864-871
Čeřovka
Soudná – parkoviště u Vaposu
Robousy – u kravína
Popovice – u autobusové zastávky
Sedličky – nádraží
Na Tobolce – u bývalých TS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…