V turnovské nemocnici bylo otevřeno specializované IBD Centrum

29.04.2016 13:12

Krajská nemocnice Liberec, a. s. 27. dubna 2016 slavnostně otevřela v nemocnici Turnov moderní a v oboru gastroenterologie vysoce specializované IBD Centrum.

V turnovské nemocnici bylo otevřeno specializované IBD Centrum
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Centrum se zaměřuje na diagnostiku a léčbu pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Přinese pacientům klidné a pěkné prostředí, moderně vybavené endoskopické sály a místnost pro aplikaci biologické léčby. Slavnostního otevření se zúčastnili hejtman Libereckého kraje Martin Půta, starosta Turnova Tomáš Hocke, generální ředitel KNL, a. s. Luděk Nečesaný, lékařský náměstek nemocnice Turnov Martin Hrubý a primářka oddělení Lenka Nedbalová.
Vznik IBD Centra je podle Luďka Nečesaného, generálního ředitele KNL, a.s. „výzvou pro odborníky z liberecké a turnovské nemocnice pro týmovou spolupráci napříč všemi medicínskými obory, protože péče o tyto nemocné je velmi složitá a komplexní. Centrum zároveň bude zajišťovat gastroenterologickou péči pro občany Turnova a širokého okolí.“

Centrum vzniklo rozšířením, rekonstrukcí a důkladnou modernizací stávajícího endoskopického pracoviště ve 3. patře objektu Ambulantního traktu a navazujících nevyužívaných prostor bývalé novorozenecké jednotky. Celková investice do výstavby centra dosáhla téměř 21 milionů korun a výsledkem je vytvoření moderního konzultačního a diagnostického centra, kde jsou dva endoskopické sály, dospávací pokoj a prostor pro biologickou léčbu. Z dalšího zázemí můžeme jmenovat recepci pro příjem pacientů, pracovny lékařů a primářky a jiné prostory pro personál. Samozřejmostí jsou příjemné čekárny se sociálním zázemím i pro vozíčkáře. Celý projekt od prvotní myšlenky zabral téměř rok a půl projektových a přípravných prací, samotná realizace pak trvala pouhé 4,5 měsíce.

„Nové centrum léčby střevních onemocnění patří k nejmodernějším pracovištím Krajské nemocnice Liberec a jsem rád, že našlo prostor v turnovské nemocnici“, řekl Tomáš Hocke. „Věřím, že komorní prostředí turnovského pracoviště přiblíží pacientům výhody menšího zdravotního zařízení. Směrem k lékařům a zdravotníků dojde k prohloubení vzájemné spolupráce, partnerství a výměně znalostí v rámci naší společnosti“, dodal starosta Turnova.

Dlouholetý lékař a lékařský náměstek nemocnice Turnov Martin Hrubý komentoval otevření IBD centra těmito slovy: „Zatím vždy, když se někde restrukturalizuje nějaká nemocnice, tak se oddělení zavírají. Já jsem moc rád, že u nás v Turnově naopak nové oddělení otevíráme. Navíc personálně i přístrojově perfektně vybavené“. To dokazuje i množství pořízeného vybavení, mezi kterými je endoskopická věž s enteroskopem a gastroskopem, 4 endoskopy, 2 zobrazovací monitory, 7 infuzních pump, sušící skříně, automatický dezinfektor, 4 pacientské monitory, 2 zákrokové stoly, 5 transportních lehátek a 5 aplikačních křesel.

Oddělení na ploše zhruba 450 m2 je schopno zabezpečit dostatečnou kapacitu zdravotní péče nejen občanům Turnova, ale také obyvatelům ze široké spádové oblasti severovýchodních Čech. Díky nejmodernějšímu prostředí se zvýší komfort pro pacienty s nespecifickými střevními záněty, kterých je v regionu odhadem 1600 a biologickou péči vyžaduje okolo 220 pacientů. „V Turnově budu při péči o naše pacienty klást důraz na mezioborovou spolupráci a komplexnost péče. Do budoucna bych si přála založit v Turnově  lokální pacientskou organizaci s edukační a další pomocnou činností“, zdůraznila primářka Lenka Nedbalová, která dosud působila v Krajské nemocnici Liberec, a.s. jako zástupkyně primáře gastroenterologie a vedoucí centra pro biologickou léčbu v oboru gastroenterologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…