Valašské Meziříčí: Archeologové našli barokní kašnu

20.08.2021 10:41

Dosud o ní věděli památkáři jen z písemných záznamů, teď její základy odkryli archeologové Muzea regionu Valašsko. Řeč je o kašně, která od první poloviny 17. století stála na valašskomeziříčském náměstí.

Valašské Meziříčí: Archeologové našli barokní kašnu
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

V půli července odstartovala kompletní revitalizace náměstí s náklady bezmála 52 milionů Kč.

„Její součástí je také záchranný archeologický výzkum, který platíme z rozpočtu města a provádí jej archeologové Muzea regionu Valašsko v čele se Samuelem Španihelem. Zapojení muzea je zárukou znalosti místních poměrů a díky dlouhodobé spolupráci máme také jistotu odborného zmapování všech nálezů,“ je přesvědčena místostarostka Yvona Wojaczková.

Jedním z dlouho očekávaných objevů je odkrytí základů barokní kašny nedaleko sochy sv. Floriána v jižní části náměstí, k němuž došlo v tomto týdnu. „První písemná zmínka z roku 1615 o ní doslovně říká: ‚Uvedena voda do kašny, ale kašna nedržela vody, musela se znovu spravovat.’ Podle jiného zápisu provedl tuto opravu kameník Jan Foncun,“ říká Petr Zajíc, památkář města Valašské Meziříčí. Zároveň dodává, že přesné datum zániku kašny neznáme: „Víme však, že ji nahradila socha svatého Floriána z roku 1747. Ta dnes stojí o několik metrů dál, ale pozůstatky zřejmě jejího původního podstavce se podařilo nalézt nad základem kašny.“ Archeologové objevili také část dřevěného kanálu, který vodu z kašny odváděl.

Náměstí přitom vydává svá tajemství postupně od počátku zahájení stavebních prací. „Již dříve jsme po odkrytí svrchní vrstvy centrální části narazili na barokní valounovou dlažbu z  druhé poloviny 17. a začátku 18. století. V hloubce 40 centimetrů pod ní se pak v severozápadní části náměstí nacházely fragmenty stavební konstrukce zřejmě ze 16. století,“ dodává Samuel Španihel, archeolog Muzea regionu Valašsko. Záchranný výzkum, na kterém se podílí také archeolog Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, bude probíhat souběžně s revitalizací náměstí až do konce července příštího roku.

Náměstí čeká velká proměna

V rámci revitalizace se náměstí dočká například nové zeleně a stromů po obvodu, povrchů kompletně z přírodního kamene či nového mobiliáře. Přibude fontána, pítko, ale také časová osa v centrální ploše. Náměstí bude přístupnější a bezpečnější pro chodce. Vzniknou zde odpočinkové zóny s ostrůvky zeleně a restaurační zahrádky budou mít jasně vyčleněné plochy. Na náměstí zůstane také tradiční vánoční strom. Konečná podoba revitalizace vychází z kompromisní dohody mezi radnicí, památkáři a dalšími odborníky. Náměstí je totiž centrem městské památkové zóny a jeho úpravy se řídí podmínkami platnými pro toto území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…