Valašské Meziříčí: Prostor mezi hotelem Apollo a OD Křižná prošel revitalizací

05.08.2019 10:04

Pozoruhodným architektonickým dílkem ve veřejném prostoru je opravené prostranství mezi hotelem Apollo a obchodním centrem na ulici Křižná. Na první pohled zaujme nová výsadba, modřínová konstrukce, ale i designové veřejné osvětlení. Realizace probíhala tři měsíce a město vyšla na bezmála 3,3 milionu korun.

Valašské Meziříčí: Prostor mezi hotelem Apollo a OD Křižná prošel revitalizací
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Zakázku realizovala firma IDS Valašské Meziříčí spol. s r. o. Práce začaly 26. dubna. Předání díla proběhlo minulý týden, v pátek 26. července. „V rámci stavby byla zrekonstruovaná dešťová kanalizace, provedeny sadové úpravy a veřejné osvětlení,“ popsal předmět zakázky Aleš Cáb, referent odboru komunálních služeb.

Revitalizovaná zóna nabízí nejen funkčnost, ale také, pro veřejný prostor ne vždy typický, estetický zážitek. „Nejde o jednolitou betonovou či asfaltovou plochu. Dlažba vytváří jakousi šachovnici, která je navíc obohacena o osm obdélníkových záhonů. Jedná se o trvalkové záhony kvetoucí postupně v průběhu celého roku, doplněné okrasnými travinami,“ popsal Radovan Vašíček, který tyto sadové úpravy navrhl.

Na místě je nové veřejné osvětlení, jehož podoba je velmi vzdálená klasickým pouličním lampám. V netypickém černém provedení vkusně zapadá do architektonické kompozice. „V centrálním prostoru zadláždění jsou do mříží vysázeny čtyři javory. Tento prostor bude do budoucna, v horizontu 10 let, korunami zastíněn. Vznikne tak jakási oáza s kvetoucími záhony s místem pro odpočinek pod korunami stromů. Dále je ve stejné ose vysazeno osm okrasných třešní sakur,“ pokračuje zahradní architekt.

Aktivní komunikace s majiteli se osvědčila

Zaujme také deset modřínových trámů. „Využili jsme stávající architekturu propojení hotelu Apollo a obchodního centra. V těchto spojích jsou ve střeše dva obdélníkové otvory. Do každého z nich bylo osazeno pět modřínových trámů, které slouží jako konstrukce pro popínavé rostliny. Vysazeny jsou tu v budoucnu fialově kvetoucí vistárie a především listem okrasné podražce. Tato instalace je jedním z příkladů jak veřejný prostor obohatit o vertikální zeleň, která dokáže svou velikostí efektivně doplnit stále se rozšiřující zastavěná území v intravilánu měst,“ dodal Vašíček.

„Naše město se v poslední době velmi dynamicky rozvijí a nově opravené prostranství mezi hotelem Apollo a obchodním centrem na Křižné plně koresponduje s trendem, kterým jsme se vydali. Osvědčila se nám aktivní komunikace s majiteli pozemků či objektů navazujících na městský veřejný prostor. Oceňuji především skvělou spolupráci s manželi Chocholáčovými, kteří na základě návrhu Ing. arch. Pavla Janouška vkusně zrekonstruovali objekt obchodního centra. Z návrhu architekta poté vzešly i úpravy veřejného prostoru - atria, které již realizovalo město. Výsledek takovéto spolupráce opravdu stoji za to. Z dříve fádního a betonovými kachlemi vydlážděného prostoru vzniklo pozoruhodné prostranství propojené velmi citlivě se zelení. Děláme společně naše město hezčím a zelenějším,“ neskrývá radost místostarostka Yvona Wojaczková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…