„Naši studenti vyrábějí nádherné věci. Připraví materiál a nechají návštěvníky vyzkoušet, jaké to je, když se jim pod rukama rodí řehtačky, proutěné pomlázky nebo třeba zdobená vajíčka. Tedy kdo si u jednotlivých škol co vyrobí, to si odnese domů,“ říká náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Připomíná také, že zvláště nejmenší návštěvníky jistě okouzlí živá kůzlata, jehňata, selata, krávy i koně a další zvířata v ohradě na prvním zámeckém nádvoří. Své řemeslo tam předvedou například truhláři, fotografové, kováři. Poblíž budou včelaři prodávat med.
Vnitřní malé nádvoří pardubického zámku bude patřit hlavně gurmánům, mlsounům a milovníkům tradičních receptů. Provoní ho tradiční velikonoční cukroví známé jako boží milosti, staročeské jídlo z naklíčeného hrachu zvané pučálka, velikonoční beránci a další pamlsky. I v období půstu bude možné si zakoupit domácí uzené, klobásky a jiné pochutiny od žáků potravinářských škol.
Vedle tradičních jídel si lidé budou moci odnést ze zámku pomlázky a malovaná vejce, řehtačky i jarní dekorace. Správnou výrobu perníku jim představí čarodějnice z Perníkové chaloupky.
Východočeské muzeum připravilo komentovanou fotodokumentaci z terénního výzkumu velikonočních obchůzek s jidášem, což je autentický regionální jev, zapsaný v roce 2012 do Národního seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Příležitost nahlédnout do historie dá výstava velikonočních pozdravů na pohlednicích z počátku 20. století.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: pardubice.eu