Veselí nad Moravou: První etapa revitalizace bažantnice je u konce, na jaře se začnou sázet stromy

16.11.2020 16:59

Tříletý projekt se zabývá postupným obnovením biotopu stávajícího lužního lesa. Jednotlivé kroky budou mít pozitivní vliv zvláště na chráněné druhy brouků, jako je například krasec dubový, roháč obecný, lesák rumělkový a mnoho dalších.

Veselí nad Moravou: První etapa revitalizace bažantnice je u konce, na jaře se začnou sázet stromy
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Tříletý projekt se zabývá postupným obnovením biotopu stávajícího lužního lesa. Jednotlivé druhy zásahů budou mít pozitivní vliv zvláště na chráněné druhy brouků, jako je například krasec dubový, roháč obecný, lesák rumělkový a mnoho dalších. Krasec dubový (Eurythyrea quercus) je kovově zelený, kriticky ohrožený druh brouka, který se na celém území ČR vyskytuje pouze na území veselského zámeckého parku a v parku v Lednici.

Realizační firma odstranila během letošního roku přesně označené nepůvodní invazivní dřeviny, které brání světelnosti, a také rozšiřování růstu korun dalším stromům. Zjistilo se rovněž napadení kůrovcem či hnilobou u některých dřevin, tudíž došlo k jejich odstranění a předejití tak případnému šíření nemoci, či ohrožení osob při pádu.

Pařezy invazivních stromů byly ponechány několik desítek centrimetrů nad zemí a ošetřeny speciálním přípravkem, pomocí něhož se případné výmladky objeví hlavně na kmeni (nikoliv všude okolo), takže snaha o likvidaci tohoto invazivního druhu je efektivnější než u běžně pokáceného stromu.

Na jaře 2021 zde bude vysazeno 813 stromů a další desítky stromů budou ošetřeny s cílem prodloužit jejich život. V rámci revitalizace se zde vytvoří rozvolněný lužní porost s dominancí dubu letního, díky prořezání navíc porostou a zmohutní mladé stromy mnohem lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…