Vlastníci kulturních památek na Mostecku mohou opět žádat o dotaci na jejich obnovu

31.03.2016 18:30

Majitelé kulturních památek ve správním obvodu města mohou od 1. do 30. dubna opět žádat o příspěvek ve výši minimálně 50 000 Kč na jejich obnovu z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, vyhlášeného Ministerstvem kultury. Město bude v rámci tohoto programu mezi žadatele rozdělovat 488 000 Kč.

Vlastníci kulturních památek na Mostecku mohou opět žádat o dotaci na jejich obnovu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Jednou z podmínek přiznání dotace je podle zásad programu minimálně desetiprocentní finanční spoluúčast vlastníka kulturní památky na její obnově. Projekt, na jehož realizaci chce žadatel čerpat dotaci, musí být zahájen i ukončen v letošním roce. Mezi neuznatelné náklady patří například modernizace objektů, nástavby a přístavby, instalace hromosvodů, čištění a úklid budov, pronájem lešení, úpravy veřejných prostranství, archeologické práce nebo režijní náklady.

Majitelé kulturních památek mohou žádost podat buď osobně v podatelně hlavní budovy magistrátu, nebo ji zaslat na adresu Magistrát města Mostu, Radniční 1/2, 434 01, Most. Více informací včetně formuláře žádosti o poskytnutí příspěvku najdete na webových stránkách Ministerstva kultury www.mkcr.cz, formulář žádosti je ke stažení i na webových stránkách města www.mesto-most.cz, v záložce odboru školství, kultury a sportu.

„Před rokem jsme obdrželi celkem 4 žádostí o dotaci, z nichž jsme vybrali 3 a doporučili je ministerstvu, které všechny schválilo. Oproti loňskému roku, kdy jsme měli k dispozici 390 000 Kč, ministerstvo rozhodlo o nepatrném navýšení této částky na 488 000 Kč. Případné doplňkové kolo má uzávěrku příjmu žádostí stanovenou na 31. srpna,“ informoval Michal Vavroch z oddělení kultury a památkové péče mosteckého magistrátu.

Program byl založen v roce 2008, aby umožnil obnovu kulturních památek. Je určen na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek, které se nalézají mimo památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami a současně nejsou ve vlastnictví České republiky, popřípadě na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou, jako jsou například oltáře nebo varhany v kostelech, pokud je tato stavba kulturní památkou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …