Vsetín: Interiér kostela Dolního sboru se dočkal obnovy

02.02.2018 20:34

Dobrých zpráv není nikdy dost. Přinášíme jednu, příznivou pro lidi, kteří mají rádi hezky opravené budovy ve městě. Interiér kostela Dolního sboru Českobratrské církve evangelické září po dlouhé době novotou.

Vsetín: Interiér kostela Dolního sboru se dočkal obnovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Na podzim roku 2017 uplynulo 20 let, kdy areál Dolního sboru byl prvně obnoven. Investice tekly tehdy do opravy všeho, co bylo vidět z ulice: od kříže na věži kostela, přes všechny střechy, zvony, nový nátěr budovy do vatikánských barev, přístupové komunikace, včetně velkého schodiště od silnice na hřbitov až ke dveřím chrámu.

Rok 2017 přinesl další krok. „Vyměnili jsme kompletní elektro v celém objektu, vrátili lustry do chrámové lodi. Aby posluchači dobře slyšeli, bylo naistalováno nejmodernější rozhlasové zařízení. Všechny lavice jsou vytápěny jemným elektrickým teplem. Prostory kostela září novou výmalbou. Všechno jsme důsledně promysleli s pověřenými úřady a krásně k radosti vděčných provedli,“ uvedl farář Bronislav Czudek s tím, že za uplynulé adventní období se při koncertech v kostele vystřídalo přes 1000 posluchačů.

Město pomohlo částkou 15 000 korun na topení

Jelikož práce bylo jako na kostele, také finanční náklady nebyly zanedbatelné. „Město Vsetín nám pomohlo částkou 15 tisíc korun na topení. Za tento dar jsme velmi vděční. Opravu jsme financovali z vlastních prostředků. Chybějící peníze si půjčili. Celková suma díla se vyšplhala na téměř 2,7 milionu korun. Ochotného dárce miluje Bůh, připomíná apoštol Pavel. Chce nám říct, že když nám nějaký náklad umenší naše osobní bohatství, poroste nám vnitřní vztah k obdarovanému,“ říká dále Czudek a dodává: „Máme za to, že jsme své město obdarovali příbytkem, ve kterém jasně zní každou neděli evangelium Krista Ježíše a k tomu přidali důstojnou koncertní síň.“

Dobrá věc se tedy zdařila. „Jsme rádi, že jsme mohli být jejími tvůrci. Uvítali bychom, kdyby se našli dobří lidé, kteří nám pomohou s umořením dluhu ve výši přibližně 900 tisíc korun. Vždyť kostely, podobně jako školy, stadiony, chodníky nebo jiná občanská vybavenost, slouží veřejnosti. Přispět můžete na číslo účtu: 189 512 666/0300 u České spořitelny. Za přispění finančními prostředky pro dobrou věc předem děkuje představenstvo sboru a staršovstvo,“ uzavírá farář Czudek s tím, že darovanou částku je možno odečíst ze základu daně podle zákona o daních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…