Vsetín: Jeden svět startuje za týden, bude hostit Marka Wollnera i valašské ovčáky

12.03.2019 10:04

Příští týden odstartuje vsetínská část mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Od pondělí 18. března až do pátku 22. března bude jeho dějištěm vsetínský klub Tři opice. Vedle pěti filmových premiér se mohou festivaloví diváci těšit i na atraktivní hosty, kteří po filmech budou mluvit o extrémismu, nezávislé novinařině i tradičním pastevectví.

Vsetín: Jeden svět startuje za týden, bude hostit Marka Wollnera i valašské ovčáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Hned na úvod přijede po filmu Bratři Okamurovi diskutovat novinářka Petra Dvořáková. „Odvážná redaktorka se před rokem pod falešnou identitou infiltrovala mezi antiislámské aktivisty, mezi kterými potkala i členy a příznivce SPD. Můžeme se tak těšit na detaily toho, jak se jí to povedlo a jaká mezi Okamurovými příznivci panuje atmosféra,” láká návštěvníky koordinátorka Jednoho světa Vsetín Světla Studenská.

Mezi dalšími festivalovými hosty je i skutečný valašský ovčák a ekologický zemědělec Zdeněk Miklas, který se stará v Poteči o třistahlavé stádo. Ten přijal pozvání na úterý 19. března po filmu Ovčáček, který vypráví příběh jednoho z posledních nizozemských pastýřů, kteří vedou své hospodářství tradičním způsobem. „V debatě po filmu se pak dozvíme, jak je to vlastně s ovčáckým řemeslem na Valašsku,” slibuje Studenská.

Po středečním doprovodném programu, který bude patřit speciálu populárního hospodského kvízu a promítání filmu Obléhání města, se mohou Vsetíňané těšit na zlatý hřeb celého týdne. Ve čtvrtek 21. března přijede jako festivalový host investigativní reportér pořadu Reportéři ČT Marek Wollner. „Ten bude po filmu Novaja debatovat o tom, zda lze v Rusku nebo u nás dělat skutečně nezávislou žurnalistiku,” zve Světla Studenská.

Závěrečný den festivalu bude patřit debatě o tom, co všechno ohrožují změny klimatu u nás. „Dojde snad i na české pivo? Na kanadský dokument Anoteho archa a nevážné povídání o vážných věcech se můžete těšit v pátek 22. 3. od 18:00 hodin,” uzavírá Studenská.

Vstupenky na festival za 80 korun je možné zakoupit vždy před jednotlivými projekcemi, ZTP a ZTP/P mohou počítat se slevou 50 procent. Kompletní program nabízí web ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…