Vsetín: Na městském hřbitově staví nové kolumbárium

28.07.2019 15:03

O 57 nových míst se do konce letošního roku rozroste kolumbárium na městském hřbitově. Celková kapacita hřbitova, do níž jsou zahrnuty kromě kolumbárií i hroby, hrobky a urnové háje, tak vzroste na 4859 míst.

Vsetín: Na městském hřbitově staví nové kolumbárium
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

O kolumbária je z nabídky pohřbívacích míst mezi pozůstalými dlouhodobě největší zájem. „Jsou nenáročná z hlediska údržby i financí. Lidé kromě pronájmu, který se v závislosti na velikosti místa pohybuje od jednoho do dvou tisíc korun za deset let, zaplatí už pouze za urnu. Jde o náklad v řádech tisíců korun. Ve srovnání s tím cena za výrobu pomníku na klasický hrob jde do desetitisíců. A samozřejmě i údržba hrobu je náročnější,“ uvedla správkyně hřbitova Pavlína Oravcová, pracovnice Technických služeb města Vsetína, p. o. Právě ty jsou provozovatelem hřbitova.

Ačkoliv stavba kolumbária ještě stále probíhá, všech 57 míst je již nyní rezervovaných. „A další zhruba dvě stovky žadatelů o pronájem čekají v pořadníku. Do budoucna proto počítáme s dalším rozšířením kolumbária, ale také urnových hájů,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

Právě probíhající stavba kolumbária nabídne 6 menších úložných míst pro 1 – 2 urny a 51 větších míst pro 4 – 5 uren. Všechna budou opatřena uzamykatelnými dvířky s originálními zámky. Náklady na realizaci této investiční akce by měly dosáhnout 1,8 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…