Vsetín: Neurologická stanice se znovu změní v covidovou

31.10.2021 10:44 | Tisková zpráva

Nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s Covid-19 na standardních lůžkách a také v rámci intenzivní péče Vsetínské nemocnice si vyžádá znovu přeměnit neurologii na covid stanici. Změna v organizaci lůžkové péče omezí plánované ortopedické i chirurgické operativy.

Vsetín: Neurologická stanice se znovu změní v covidovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Vývoj v počtu nemocných Covid-19 je nepříznivý. V současné době máme šestnáct hospitalizovaných pacientů z toho čtyři ve vážném stavu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v okrese, lze předpokládat více pacientů s Covid-19 i na našich odděleních,“ informoval náměstek pro léčebnou péči Martin Metelka.

Neurologická stanice by se na covidovou měla transformovat ve středu 27. října 2021. „Pro neurologické pacienty bude obnoven spojený lůžkový fond na ortopedickém oddělení, ale víme, že kapacita bude nedostatečná,“ vysvětlil náměstek. Pro ortopedii to znamená významné omezení plánovaných endoprotetických výkonů. Stejně tak chirurgie omezí operativu některých výkonů (kýly, křečové žíly), které je možné odložit. „Onkochirurgická operativa zůstane zachována,“ zdůraznil Martin Metelka.

V nemocnici stále roste zájem o PCR testování a v posledním týdnu rovněž o očkování. „V pondělí jsme otestovali metodou PCR celkem 327 zájemců. Naprostá většina pacientů byla k odběru odeslána praktickým lékařem či hygienikem, preventivních odběrů byla necelá stovka. Takový počet odběrů jsme měli naposledy před rokem,“ konstatoval náměstek pro ošetřovatelskou péči Pavel Šupka.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Vzhledem k obrovskému počtu zájemců bylo testování v minulém týdnu rozděleno a preventivní PCR testy byly přemístěny do antigenního odběrového centra. Odběrová pracoviště zůstávají v jednom pavilonu (K, Čtyřlístek), rozdílné jsou jen vstupy do budovy. Přístupové trasy jsou označeny.

Na své maximální kapacitě očkovaných je v posledních dnech také očkovací centrum, v pátek i pondělí zde počet zájemců překročil dvě stovky. Zdravotníci se snaží příliv zájemců zvládnout, vědí, že očkování je jedinou cestou, jak stávající nepříznivou epidemiologickou situaci zvládnout.

„Ze čtyř u nás aktuálně hospitalizovaných covidových pacientů nebyl ani jeden očkovaný,“ sdělil primář ARO Marek Proksa. Na standardních lůžkách jsou nenaočkovaných zhruba dvě třetiny, nejedná se jen o pacienty seniorského věku. V minulých dnech s covidem bojovala celá nenaočkovaná rodina. Dcera již byla propuštěna do domácí péče, její matka však nemoci podlehla a otec stále bojuje o život na ARO.

Zdravotníci věří, že se scénář z přelomu roku již nebude opakovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…