Vsetín: Ochranné štíty získala nemocnice od škol, firem i komunity 3D tiskařů

03.04.2020 16:44

Nejen stovky šitých roušek, ale také už bezmála tři stovky ochranných štítů získala v minulých dnech Vsetínská nemocnice.

Vsetín: Ochranné štíty získala nemocnice od škol, firem i komunity 3D tiskařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V iniciativě, kterou zahájily vsetínské školy, pokračuje komunita 3D tiskařů a firmy z valašského regionu. „Děkujeme za velkou vlnu solidarity, která nejen pomáhá získávat pomůcky pro ochranu zdraví, ale také zdravotníky podporuje, je jim psychickou oporou,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

První ochranné štíty přišly ze vsetínských škol, s koordinací pomáhalo i město Vsetín. „Kontaktoval mne pan učitel Bohuslav Sedláček ze Základní školy Vsetín - Rokytnice, že mají v laboratořích ochranné štíty, které by v dané situaci mohly pomoci zdravotníkům. Obvolal jsem další školy, přidalo se Masarykovo gymnázium Vsetín, Základní škola Trávníky, Kostka škola a školka, a prostřednictvím zprávy na facebooku i další dárci,“ popsal Pavel Bartoň, místostarosta Vsetína. Díky aktivitě, kterou se inspirovali v Pardubickém kraji, se nakonec podařilo shromáždit 33 ochranných štítů a 10 laboratorních ochranných brýlí, a předat je Vsetínské nemocnici. „Využili jsme je na interním a chirurgickém oddělení i na kontrolních místech v rámci triage - třídění pacientů, kde nám pomáhají medici i odborné učitelky zdravotnické školy,“ vysvětlila ředitelka Věra Prousková.

S výrobou štítů během několika dalších dnů začaly i komunity 3D tiskařů, první zásilka dvou desítek „výtisků“ do Vsetínské nemocnice přišla od studenta Martina Stejskala. „Vzniklo to vlastně celé náhodou. Bavili jsme se na komunitních fórech o 3D tisku a padl návrh, že bychom mohli něco podobného pustit. S vývojem začal i Josef Průša, největší tisková kapacita v Česku, po třech dnech jsme měli model a začalo se to celé organizovat,“ komentoval Martin Stejskal. Ochranné štíty přišly i z Prusa Research, a to přímo na interní oddělení. A do tisku se zapojily i místní firmy a 3D tiskaři. Společnost Hajdík předala první třicítku z celkem stovky ochranných štítů, které pro Vsetínskou nemocnici vyrábí. Místní 3D tiskaři připojili další dvě stovky výrobků, jež budou dle potřeby sloužit na nemocničních pracovištích.

Děkujeme:
• ZŠ Vsetín – Rokytnice
• SŠ a MŠ Kostka
• MGV, SZŠ a VOŠZ Vsetín
• Josef Scharf
• ZŠ Trávníky
• Martin Stejskal – 3D tiskem proti COVID – 19, 3DAC.cz
• PRUSA Research
• Průmyslová lakovna HAJDIK a.s.
• 3D komunita – Miroslavu Dančákovi a mnoha dalším

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…