Vsetín: Příprava na lednové prezidentské volby

16.12.2017 12:38

V pátek 12. a sobotu 13. ledna 2018 se bude v ČR konat volba prezidenta. Volební místnosti se v pátek otevírají ve 14 hodin a uzavírají ve 22 hodin, v sobotu můžete volit od 8 do 14 hodin. Nejpozději jeden den před začátkem voleb dostane každý volič do schránky ve svém trvalém bydlišti obálku s hlasovacími lístky, ty budou k dispozici i ve volebních místnostech. Případné 2. kolo prezidentských voleb proběhne v termínu od 26. do 27. ledna 2018. Hlasovací lístky do druhého kola voliči obdrží ve volebních místnostech.

Vsetín: Příprava na lednové prezidentské volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Volit může každý svéprávný občan ČR, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl věku 18 let. S sebou je k volbám potřeba přinést platný občanský průkaz nebo jiný platný doklad k prokázání totožnosti, například cestovní pas.

Volby proběhnou v obvyklých volebních místnostech a informace o nich jsou pro občany zveřejněny také na Úřední desce MěÚ Vsetín. Volby pro pacienty Vsetínské nemocnice, pro klienty domovů pro seniory či podobných zařízení jsou zajištěny dle volebního zákona.  Voliči, kteří mají trvalé bydliště na Vsetíně a chtějí volit mimo něj, si mohou v 1. patře vsetínské radnice v kanceláři číslo 122 požádat o voličský průkaz, a to od 28. prosince. „V pátek 5. ledna 2018 v 16 hodin končí lhůta pro doručení žádosti o vydání voličského průkazu v listinné podobě s ověřeným podpisem voliče nebo prostřednictvím datové schránky,“ připomíná Markéta Šubrtová z úseku voleb. Po tomto termínu se budou voličské průkazy vydávat pouze osobně, a to až do středy 10. ledna do 16 hodin. „Občané se budou muset prokázat platným občanským průkazem a trvalým bydlištěm na Vsetíně. Poté si vyplní žádost a na počkání jim voličský průkaz vydáme,“ dodává Šubrtová.

Upozorňujeme voliče, že pokud v den voleb zjistí, že mají propadlý doklad totožnosti, bude pro tyto případy zřízená takzvaná „pohotovost“. Dotyčný občan tak bude muset kontaktovat pracovnice úseku voleb na tel. č.: 571 491 579 nebo 571 4914 580, které kontaktují pracovníky Odboru správních agend – oddělení občanských průkazů. Ti poté dojedou na úřad a náhradní doklad vystaví. „Podmínkou vystavení náhradního dokladu je nutnost mít s sebou dvě fotografie,“ připomíná Markéta Šubrtová s tím, že bez platného dokladu totožnosti nebude občanovi volba umožněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…