Vsetín: S distanční výukou pomůže školám nová výpočetní technika

05.01.2021 15:47

Téměř 180 nových notebooků v souhrnné hodnotě přes tři miliony korun nakoupily, resp. ještě mají nakoupit vsetínské základní školy za finanční prostředky od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy určené na zabezpečení distanční on-line výuky.

Vsetín: S distanční výukou pomůže školám nová výpočetní technika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Město Vsetín připravuje finanční injekci s obdobným zaměřením také pro místní mateřské školy. Současně pak všem vsetínským školským zařízením, jichž je zřizovatelem, zajistilo na dobu tří let licence pro potřebný počítačový software.

Dotační prostředky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy obdržely základní školy ve výši závislé na počtu kantorů vykonávajících povinnou distanční on-line výuku nařízenou Vládou ČR. „Naše škola získala 577 tisíc korun, za něž nakoupila pro učitele 30 notebooků, k tomu i webové kamery s mikrofonem, sluchátka a další příslušenství. Jedenáct starších počítačů, které jsme od kantorů naopak převzali zpět, jsme poskytli k využití žákům do rodin,“ uvedl ředitel ZŠ Luh Petr Kořenek.

ZŠ Rokytnice vykázala obdobná čísla. „Nakoupili jsme rovněž 30 notebooků, na které jsme obdrželi dotaci 568 tisíc korun. Ta ale zcela nepokryla pořizovací náklady, proto jsme museli sáhnout i do jiných zdrojů. Patnáct již dříve zakoupených notebooků jsme zapůjčili žákům,“ doplnil ředitel ZŠ Rokytnice Hynek Hromada.

Na ZŠ Ohrada nakupovali výpočetní techniku ve dvou vlnách. „Deset notebooků jsme pořídili již na jaře, dalších 25 nyní. V obou případech jsme nákup uplatnili vůči dotaci ministerstva, která v našem případě dosáhla hodnoty téměř 592 tisíc korun. Ze starších počítačů, především tabletů, jsme žákům zapůjčili devět kusů,“ vyjmenovala ředitelka ZŠ Ohrada Helena Slováková.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

Na ZŠ Trávníky doputovala z ministerstva nejvyšší dotace. „Za 688 tisíc korun jsme pořídili 42 notebooků a další příslušenství. I my jsme starší počítače od kantorů vybrali zpět a připravujeme je k zápůjčce žákům. Prioritně půjde o šesťáky až osmáky, kteří jsou střídavě na distanční a prezenční výuce. Celkově evidujeme zájem o zápůjčku u 28 žáků,“ vyjmenoval ředitel ZŠ Trávníky Libor Slováček.

Na ZŠ Sychrov soutěž na dodávku nové výpočetní techniky ještě probíhá. „Obdrželi jsme dotaci 594 tisíc korun, za kterou bychom chtěli pořídit 40 notebooků. Již nyní v rámci distanční výuky zapůjčujeme do rodin osm notebooků,“ řekl ředitel ZŠ Sychrov Michal Molek.

Ze vsetínských základních škol se dotace nedočkala pouze privátní ZŠ Integra. „Soukromé a církevní školy stát z tohoto dotačního titulu bohužel vynechal. Ačkoliv disponujeme starším počítačovým vybavením, pořízeným ještě z evropských fondů, jsem přesvědčen, že máme distanční výuku na dobré úrovni,“ komentoval ředitel ZŠ Integra Libor Podešva.

Dotační titul Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byl určen výhradně základním školám. „Dobře si ale uvědomujeme, že podobnou podporu by uvítaly také školy mateřské. Poslední rok jejich docházky je totiž pro děti povinný a eventuální další vynucené zavření mateřinek, jak tomu bylo kvůli pandemii koronaviru třeba letos na jaře, by mohlo v případě nedostatečného počítačového vybavení způsobit problémy se zajištěním distanční výuky. Proto jsme do návrhu městského rozpočtu na příští rok zahrnuli téměř 300 tisíc korun na pořízení nových počítačů pro naše školky. Každá z nich by v závislosti na počtu dětí, které do nich docházejí, měla obdržet od jednoho do tří kusů,“ konstatoval místostarosta Tomáš Pifka, v jehož gesci je oblast školství.

Místostarosta Pifka současně doplnil, že město Vsetín se rozhodlo všechna školská zařízení, která spravuje, podpořit hromadným nákupem licencí pro potřebný počítačový software. „Školy si tyto nákupy do současnosti obstarávaly individuálně. Pro období 2020 až 2022 jsme ale pořízení licencí řešili hromadně, což s sebou samozřejmě nese výhodnější cenové podmínky. Za každý ze tří uvedených roků tak město investuje do softwarových licencí pro celkem šest základních, devět mateřských škol a středisko volného času Alcedo 640 tisíc korun, což znamená úsporu v desítkách tisíc korun ročně. Dalším pozitivem pak je, že školy nyní disponují jednotným a zejména nejnovějším softwarem,“ uzavřel Pifka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…