Vsetín: Vánoce na zámku - adventní kouzlení a výstava baněk

04.12.2019 7:35

Adventní čas patří k nejkrásnějším obdobím roku. Nasát kouzelnou atmosféru blížících se Vánoc budete moci i na zámku Vsetín, kde pro vás Muzeum regionu Valašsko připravilo výstavu vánočních ozdob Skleněné Vánoce a tradiční akci Zámecké adventní kouzlení.

Vsetín: Vánoce na zámku - adventní kouzlení a výstava baněk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Výstava Skleněné Vánoce odstartuje v sobotu 7. prosince a potrvá do 19. ledna roku 2020. K vidění budou vybrané kolekce foukaných baněk ze vsetínské Irisy i video s procesem jejich ruční výroby. „Historické i současné designové skleněné vánoční ozdoby představí soukromá sbírka pedagoga Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí a sklářského umělce Josefa Divína. Největší zastoupení v ní mají výrobky z období první republiky,“ nastínila kurátorka výstavy Olga Méhešová. Zaujetí pro vánoční ozdoby dokáže Divín přenášet také na své studenty ze sklářské průmyslovky, i jejich práce si budete moci na výstavě prohlédnout.

V neděli 8. prosince proběhne na vsetínském zámku oblíbená akce Zámecké adventní kouzlení. Začátek je ve 14 hodin, připraven je nabitý program plný tradic, tvoření a zábavy pro děti i dospělé. „Čeká vás věštění budoucnosti litím olova, pouštěním lodiček z ořechových skořápek, setkání s tajemnými adventními bytostmi Mikulášskou Matičkou a Luckami, pečení perníčků, jarmark rukodělných výrobků, zdobení baněk se vsetínskou Irisou, pohádka pro děti od Divadélka Leonka a k tomu i dvě vánoční výstavy Perníčky a Skleněné Vánoce,“ vyjmenovala hlavní organizátorka akce Milada Fohlerová.

Zámkem bude znít celé odpoledne hudba cimbálovky Krkostěna z Nového Hrozenkova a vánoční koledy v podání flašinetáře. Budete si moci pochutnat na pagáčích, domácích zákuscích i medovině a vánočním punči. Chybět nebude ani občerstvení pro děti. „Zámecké adventní kouzlení patří každoročně k nejúspěšnějším akcím Muzea regionu Valašsko, pevně věříme, že na to navážeme i letos. Všechny tímto co nejsrdečněji zveme,“ vzkázala závěrem Fohlerová. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…