Vsetín: Vánoce na zámku - adventní kouzlení a výstava baněk

04.12.2019 7:35

Adventní čas patří k nejkrásnějším obdobím roku. Nasát kouzelnou atmosféru blížících se Vánoc budete moci i na zámku Vsetín, kde pro vás Muzeum regionu Valašsko připravilo výstavu vánočních ozdob Skleněné Vánoce a tradiční akci Zámecké adventní kouzlení.

Vsetín: Vánoce na zámku - adventní kouzlení a výstava baněk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Výstava Skleněné Vánoce odstartuje v sobotu 7. prosince a potrvá do 19. ledna roku 2020. K vidění budou vybrané kolekce foukaných baněk ze vsetínské Irisy i video s procesem jejich ruční výroby. „Historické i současné designové skleněné vánoční ozdoby představí soukromá sbírka pedagoga Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí a sklářského umělce Josefa Divína. Největší zastoupení v ní mají výrobky z období první republiky,“ nastínila kurátorka výstavy Olga Méhešová. Zaujetí pro vánoční ozdoby dokáže Divín přenášet také na své studenty ze sklářské průmyslovky, i jejich práce si budete moci na výstavě prohlédnout.

V neděli 8. prosince proběhne na vsetínském zámku oblíbená akce Zámecké adventní kouzlení. Začátek je ve 14 hodin, připraven je nabitý program plný tradic, tvoření a zábavy pro děti i dospělé. „Čeká vás věštění budoucnosti litím olova, pouštěním lodiček z ořechových skořápek, setkání s tajemnými adventními bytostmi Mikulášskou Matičkou a Luckami, pečení perníčků, jarmark rukodělných výrobků, zdobení baněk se vsetínskou Irisou, pohádka pro děti od Divadélka Leonka a k tomu i dvě vánoční výstavy Perníčky a Skleněné Vánoce,“ vyjmenovala hlavní organizátorka akce Milada Fohlerová.

Zámkem bude znít celé odpoledne hudba cimbálovky Krkostěna z Nového Hrozenkova a vánoční koledy v podání flašinetáře. Budete si moci pochutnat na pagáčích, domácích zákuscích i medovině a vánočním punči. Chybět nebude ani občerstvení pro děti. „Zámecké adventní kouzlení patří každoročně k nejúspěšnějším akcím Muzea regionu Valašsko, pevně věříme, že na to navážeme i letos. Všechny tímto co nejsrdečněji zveme,“ vzkázala závěrem Fohlerová. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…