Vybraná plemena psů musí na veřejných prostranstvích v Říčanech nosit náhubek

06.03.2016 16:56 | Zprávy

Na podzim se lidé v hlasování „Řídím Říčany“ vyslovili, co chtějí nejvíc regulovat. Radnice teď některé důležité vyhlášky upravuje.

Vybraná plemena psů musí na veřejných prostranstvích v Říčanech nosit náhubek
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Občané chtěli větší regulaci automatů, podomního prodeje, veřejného pořádku a vybraných plemen psů. Novou vyhlášku o veřejném pořádku schválili zastupitelé na únorovém jednání zastupitelstva. 

„O novelizaci některých důležitých vyhlášek se mluví na radnici dlouho. Do kanceláře se mi sbíhají nejrůznější podněty. Starosto, zakažte lítání modelů vrtulníků nad našimi hlavami. Chceme sekat trávu v neděli. Zakažte ohňostroje,“ vypočítává starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Vrcholem byl požadavek na vydání vyhlášky proti kokrhání kohoutů. Je ale pravda, že vyhláška o veřejném pořádku potřebovala zpřesnit.“

Město muselo přijmout úpravy i kvůli doporučení Ministerstva vnitra. V hlasování Řídím Říčany a následném sociologickém průzkumu si radnice ověřila, co lidé sami pokládají za důležité regulovat. Jako jeden z největších problémů lidé vnímají čistotu a volný pohyb některých větších plemen psů ve městě.

Nová vyhláška o veřejném pořádku přináší oproti původní vyhlášce z roku 2008 pár zásadních úprav. Nadále platí, že psi nesmí vstupovat na dětská hřiště a v zastavěných částech města se smějí pohybovat pouze na vodítku. Nově vyhláška zavádí povinnost pro vybraná plemena psů (seznam je přílohou vyhlášky) nosit v zastavěných částech města i náhubek. Psi nesmí rovněž z bezpečnostních důvodů vstupovat do areálu koupaliště Jureček a na pláž rybníku Marvánek.

„Rozhodně nechceme zbytečně šikanovat majitele psů. Pejskaři by si však měli uvědomit nepříjemné situace, na které jejich okolí reaguje negativně a pomáhat těmto kolizím předcházet,“ říká starosta a dodává: „Určitá omezení ale chceme vyvážit. V Říčanech vznikne několik ploch pro venčení psů a navýšíme počet košů s pytlíky na psí exkrementy.“

Jaké mohou nastat kolize při kontaktu se psy?

Město chce novými předpisy zabránit stále častějším střetům, které vznikají při kontaktu volně pobíhajících psů bez náhubku s jinými lidmi nebo psy. Psi mohou cizí lidi nepříjemně obtěžovat od nevinného skákání a zašpinění oděvu po agresivní útok a kousnutí. Sice nemusí dojít ihned k ublížení na zdraví, ale zvláště děti a jejich rodiče se při setkání s některými plemeny psů bojí útoku. I vyvolání strachu je kolizí. Mnoho majitelů také neuklízí po svém mazlíčkovi exkrementy, což se odráží na pořádku v ulicích a na veřejné zeleni. Běžným faktem je i očůrávání fasád cizích domů. Stále častěji také dochází ke kolizím psů s plavci na koupalištích, plážích během letních měsíců. Velké problémy nastávají podle myslivců také v lese, kdy volně pobíhající psi ruší zvěř a ke střetům dochází i s běžci nebo cyklisty.

Dále nová vyhláška upravující práva a povinnosti všech fyzických a právnických osob ve vztahu k veřejnému pořádku, udržení čistoty ve městě, bezpečnosti a ochraně veřejné zeleně přesněji specifikuje povinnosti neznečišťovat veřejná prostranství v konkrétních ulicích. Zrušeny byly paušální výjimky pro město Říčany u městských akcí. 

„Z původní vyhlášky jsme museli vyjmout výjimku pro akce organizované městem Říčany a organizacemi, jichž je město zřizovatelem. Tyto paušální výjimky ve prospěch města jsou podle Ústavního soudu, který řešil vyhlášku města Cheb, chápány jako diskriminační,“ vysvětluje vedoucí právního odboru Eliška Špoková s tím, že ostatní obsah původní vyhlášky zůstal zachován. Mezi to patří regulace pohybu psů a drůbeže a jiného hospodářského zvířectva na území města, omezení pro pořádání akcí spojených s produkcí hudby a rovněž používání pyrotechniky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

13:37 Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

Tanečnice a tanečníci z Tanečního centra Z.I.P. se spolu s lektory přišli na radnici podělit o rados…