Vyškov: Městem kráčela zajímavá historie, spisovatel pokřtí svůj román

13.12.2018 15:18

Hoř, ohýnku, o mou duši se už čerti perou. Tak se jmenuje nová kniha spisovatele a bývalého novináře Josefa Špidly, která přichází na pulty knihkupectví. Vypráví o jedné z největších tragédií města Vyškova – požáru z roku 1753. A nejen o tom.

Vyškov: Městem kráčela zajímavá historie, spisovatel pokřtí svůj román
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

S náklady na její vydání pomohla také individuální dotace, kterou letos schválili vyškovští zastupitelé. Její křest se uskuteční v pondělí 17. prosince v 16.30 v Knihovně Karla Dvořáčka, kde ji bude možné i zakoupit.

Román se věnuje událostem 18. století, autor předtím naps al knihu Krvavý měsíc nad horou Liliavou, jejíž děj zasadil do 17. století. „O následujících stoletích, 19. a 20., vyšla celá řada odborných knih, článků, statí, monografií, studií. Mrzelo mě, že právě 17. a 18. století stojí trošku v pozadí, že se k nim chováme takříkajíc macešsky, přestože se v této době událo tolik dramatických a zajímavých epizod. Vždyť tímto kdysi krásným biskupským městem, ležícím na strategické moravské křižovatce, kráčela historie, která si zaslouží více pozornosti. Jsem rád, že jsem ji mohl alespoň takto přiblížit široké čtenářské veřejnosti a upozornit na ni,“ přiblížil spisovatel Špidla.

Čtenáři najdou také zajímavou obrazovou přílohu. „Jako každý autor přivítám, když se kniha bude líbit. Vedle regionální historie je v ní popsána řada událostí, na které se už téměř pozapomnělo (nebo chtělo zapomenout) a přitom úzce souvisí s naším krajem i příběhem,“ doplnil vyškovský spisovatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…