Vyškov: Město chce pro bývalou školu účelné využití

21.12.2021 21:53 | Tisková zpráva

Výhodou je odlehčení prostoru, zjemnění stavebního souboru snížením zástavby s obnovenými zdobenými fasádami a otevření průhledů na dominantu náměstí – kostel Nejsvětější Trojice. Řeč je o první z navržených variant v otázce budoucího využití objektu bývalé zdravotnické školy v Dědicích. Právě historická varianta se víc zamlouvá zástupcům vyškovské radnice stejně jako veřejnosti, která přišla do tamní sokolovny na podzimní debatu s vedením města.

Vyškov: Město chce pro bývalou školu účelné využití
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Vlastníkem objektu byl dlouhá léta Jihomoravský kraj. Po optimalizaci středního školství bylo jeho dlouhodobým záměrem vybudovat v něm komunitní bytový dům. Úmysl ale kraj nakonec opustil a budovu na náměstí Svobody nabídl k prodeji. Na začátku roku 2018 se jejím novým majitelem stalo město. „Současná koalice dala obyvatelům jasný slib, že se objekt bývalé školy bourat nebude. Sice není památkově chráněný, ale je v centrální části náměstí, pro lidi má značnou pocitovou hodnotu a určitě platí za kus historie. Od začátku panuje shoda, že objekt chceme postupně opravit a především mu najít vhodný účel,“ zdůraznil starosta Vyškova Karel Jurka.

Na stole jsou dvě varianty: měšťanská a historická. Objemově je první větší. Nenabízí celkové otevření průhledu, ale pouze dílčí odlehčení prostoru. Druhá varianta využití (na vizualizaci níže) je pak větší měrou návratem k historii budovy. Spočívá v odstranění horního patra objektu původního zájezdního hostince sousedícího s objektem školy a celé dvorní novodobé přístavby, tedy internátu. „Částečnou demolicí a odkrytím pohledu z Dědické ulice zvýrazníme dominantu náměstí, kterou je kostel. Varianta vychází z původního hmotového a výškového uspořádání, tedy z dokumentace hostince a školy z roku 1901. Z obou stran vynikne samotná škola i zdobný původní hostinec, otevře se rovněž promenádní prostor nádvoří s možným víceúčelovým využitím,“ popsal variantu vyškovský místostarosta Roman Celý.

Návrhy město nechalo zpracovat společností Pospíšil & Švejnoha, která má s renovací podobných objektů zkušenosti. Stojí například za Komunitním centrem Kučerov. Podle místostarosty Celého ovšem aktuálně není důležité, jaká varianta se zástupcům města a veřejnosti zamlouvá víc, ale debata má směřovat k námětům na účelné a dlouhodobé využití budovy. „Chceme oslovit veřejnost i různé spolky, aby nám pomohly s možnostmi dalšího využití. Náměty ze strany veřejnosti přivítáme. Nejde jen o návrat historického rázu objektu, ale chceme, aby zastával komunitní roli: aby v něm lidé měli důvod se scházet. Počítáme samozřejmě i s občanskou vybaveností. Ze služeb občanům se nabízí pošta, lékárna nebo kadeřnictví,“ jmenoval místostarosta Celý.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Na řadě je zpracování dalších stupňů projektové dokumentace. Podle vedení města je budova v dobrém stavebně-technickém stavu. „Což je výhoda, protože se dá opravovat postupně. Navíc s možností využití dotačních titulů. Nemáme ambice budovu zrekonstruovat během jednoho volebního období. Nechceme ovšem, aby se opravovala třeba patnáct let, ale hned to také nebude. Plány budeme představovat v postupných krocích, o harmonogramu prací se chceme bavit také s veřejností,“ slíbil vyškovský starosta.

Městská kasa podle něj nemá desítky milionů korun na jednorázovou komplexní opravu. „O pár kroků dál jsme totiž s několika objekty s vyšší prioritou, ať už jde o zámek, zámeckou zahradu nebo Besední dům. U bývalé školy je na řadě vyhodnocení postupu. Pokud půjdeme cestou historické varianty, je nutné vypracování projektu demolice internátního křídla. Demolice musí být ucelenou etapou. U zbytku, ať už se bavíme o elektroinstalaci, výměně oken, opravě kanalizace či třeba o vnitřních rozvodech, můžeme jít postupně,“ konstatoval starosta Jurka.

Právě cestu postupných kroků se zachováním architektonických prvků i historické návaznosti v prostoru srovnává místostarosta Celý s novobarokní farou stojící vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie. Zela prázdnotou a postupně chátrala. Nyní v ní sídlí neziskové organizace. „Římskokatolická farnost s ohledem na své finanční možnosti také postupuje po menších investicích a díky dotacím. Budova po letech ožila, slouží k sociálním a spolkovým účelům. Dokážu si představit, že podobnou cestou bychom se také vydali,“ dodal vyškovský místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…